ABD''de ikinci dalga korkusu
ABD'de siyasiler ve sağlık uzmanları, polisin siyahi Amerikalı George Floyd'u öldürmesi sonrası ülke genelinde yapılan eylem ve toplantılara binlerce kişinin katılmasının koronavirüs salgınında ikinci dalgaya yol açmasından endişe ediyor.
Ülkede kimi zaman şiddet olaylarının da yaşandığı eylemler, barışçı gösteriler ve toplantılar 140'tan fazla şehre yayılmış durumda.
Ülke genelinde belediye başkanları ve kamu sağlığı yetkilileri, eylemciler maske taksa bile yeni tip koronavirüs vakalarında artış yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
ABD'de Kovid-19 hastalığı nedeniyle 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Eylemlere katılanların çoğunluğunu oluşturduğu siyahi azınlık koronavirüs vakalarında daha fazla ölüm ve hastaneye yatma oranına sahip.
ABD'de milyonlarca kişinin işini kaybettiği koronavirüs salgını sonrası kısıtlamaların hafifletilmesi ve ekonominin yeniden açılması sırasında başlayan eylemler nedeniyle Los Angleles'ta test merkezleri kapanmıştı.
Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti eylemlerin genellikle iç mekanlarda yaşanan "süper bulaşatırıcı vakalarına" dönüşeceğini söylemişti.
Maryland Valisi Larry Hogan eyatetteki vakalarda iki hafta içinde artış yaşanabileceğini söylerken, Atlanta Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms eylemlere katılanlara "bir hafta içinde Kovid-19 testi yaptırmaları" tavsiyesi vermişti.
"Dışarıda olmanız sizi korumaz"
New York Times'a konuşan Vanderbilt Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. William Schaffner eylemlerin açık havada olmasının bir nebze rahatlatıcı olduğunu söylese de eylemcilerin hareket etmesi sonucu daha derin nefes alıp vermesinin virüsün bulaşmasını kolaylaştırabileceğini vurguladı.
Schaffner "Açık hava virüsü seyreltiyor ve bulaşıcılık dozunu düşürüyor. Rüzgar da eserse virüs havada daha da fazla seyrelir. Ancak etrafta çok fazla koşuşturmaca var. Bu yüzden daha derin nefes alırlar ve birbirlerine virüsü çok hızlı geçirirler" dedi.
Eylemlere katılanların çoğunu gençler oluşturuyor. Onların hasta olmaları halinde iyileşmeleri yaşlılara kıyasla kolay ancak virüsü yaşlı akraba ve aile bireylerine bulaştırabilirler.
Salgın hastalıkları araştıran bir tıp tarihçisi olan Dr. Howard Markel de 1918'deki İspanyol gribi salgını sırasında Detroit ve Philadelphia gibi Amerikan kentlerinde yapılan yürüşlerden sonra şehirdeki vakaların arttığını hatırlattı.
Markel "Evet eylemler dışarıda ancak herkes birbirine çok yakın. Bu durumda dışarıda olmanız sizi korumaz" dedi.
Dr. Markel eylemler sırasında slogan atmak ve bağırmanın virüsün yayılmasını kolaylaştıracağınıda ifade etti. New York Times, polisin eylemcilere karşı göz yaşartıcı gaz ve biber spreyi kullanması sonucu göz, ağız ve burundaki akıntıların arttığını bunun sonucunda da virüsün bulaşma olasılığının yükseldiğinin altını çizdi.
"Asemptomatik hastalar risk oluşturuyor"
Uzmanlar ayrıca asemptomatik yani hastalık belirtisi göstermeyen Kovid-19 hastalarına da dikkat çekti.
Dr. Markel "Çok sayıda asemptomatik taşıyıcı var ve bu da büyük risk yaratıyor" derken, Harvard Küresel Sağlık Enstitüsü Direktörü Profesör Ashish Jha, koronavirüs vakalarının yarısından fazlasının hiçbir belirti göstermeyen hastalardan yayıldığını vurguladı.
Virüsün tutuklamalarla daha da fazla bulaşabileceğine dikkat çeken Jha, eylemcilere şiddet olaylarından uzak durmaları, polise de sınırlı müdahale çağrısında bulundu.
New York kenti sağlık departmanı da eylemcilere dikkat etmeleri gereken salgın önlemlerini hatırlatan bir tweet paylaştı.
Eylemcilerden yüzlerini örtmeleri, gözlerini korumalar, sıklıkla su tüketmeleri, el dezenfektanı kullanmaları, bağırmayıp görsel işaret ve ses çıkarıcı cihazlar kullanmaları, küçük gruplar halinde hareket etmeleri ve diğer gruplardan yaklaşık 2 metre uzakta durmaları istendi.
Independent Türkçe, New York Times
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.