ABD kovulan Starbucks yöneticisine 25,6 milyon dolar tazminat
Şirketin eski bir bölge müdürü Shannon Phillips'in, 2018'de Starbucks'ın Philadephia'daki bir şubesinde gerçekleşen söz konusu olay sonrasında kendisinin ve diğer beyaz çalışanların haksız yere cezalandırıldığı iddiasıyla başvurduğu mahkemede jüri kararı çıktı.
New Jersey'deki jüri, Phillips'in kovulmasının federal ve eyalet düzeyindeki ayrımcılıkla mücadele yasalarına aykırı gerçekleştiğine karar verirken, Phillips, zararını telafi edecek 600 bin doların yanı sıra, 25 milyon dolar da manevi tazminat kazandı.
Davaya göre, Philadelphia'daki bir şubenin müdürü, Nisan 2018'de hiçbir şey sipariş etmeden oturan iki siyahi için polisi ararken, o dönemde Philadelphia, güney New Jersey ve birkaç yerdeki operasyonların bölge müdürü olan Phillips'in tutuklamalarla ilgisi olmadı.
Phillips, olaya dahil olmayan başka bir beyaz yöneticiyi "yanlış olduğunu bildiği nedenlerle" idari izne çıkarmasının emredildiğini söylerken, söz konusu yöneticinin idari izne çıkarılmasına itiraz ettikten kısa bir süre sonra da kovulduğunu belirtti.
Davaya göre, tutuklamaların gerçekleştiği mağazadan sorumlu olmayan bölge müdürünün görevden uzaklaştırılmasına ilişkin şirketin gerekçesi, "siyahi mağaza yöneticilerine beyaz yöneticilerden daha az ödeme yapıldığı" iddiası oldu.
Phillips, bölge müdürlerinin çalışan maaşları konusunda herhangi bir girdisi olmadığı için bu tartışmanın anlamsız olduğunu savunurken, Starbucks'ın "toplumu olaya uygun şekilde yanıt verdiğine ikna etme çabası" ile bölgede çalışan "beyaz çalışanları cezalandırmak" için adımlar attığını öne sürdü.
Eski yöneticinin avukatı da şirketin öfkeyi yatıştırmak ve harekete geçtiğini göstermek için "kurbanlık bir koyun" aradığını iddia etti.
Starbucks ise şirketin bir kriz sırasında "güç ve kararlılık" geçmişine sahip birine ihtiyacı olduğunusavunarak Phillips'in iddialarını reddetti.
Nisan 2018'de Philadelphia'daki bir mağaza müdürü, hiçbir şey sipariş etmeden oturan iki siyahi için polisi aramış ve bu kişiler tutuklanmıştı. Söz konusu hadise sonrasında şubenin önünde protestolar yaşanmış ve olay sosyal medyada geniş tepkiye yol açmıştı.
Olay sonrasında Starbucks, ABD genelindeki 8 binden fazla şubesini "ırkçılık önyargı eğitimi" için yarım günlüğüne kapatmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.