ABD'nin küstah çağrısına Türkiye'den sert tepki!
ABD'nin Rusya'dan alınacak S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin uzun süredir sürdürdüğü baskılarına Türkiye, her düzeyde, "S-400'ten vazgeçmeyiz. Bu satışın bir de Rusya tarafı var" cevabını verdi.
Bununla birlikte, Türkiye, ABD'li bazı yetkililerin açıkça ifade ettiği "S-400'ler başta F-35'ler olmak üzere NATO uçak ve diğer silah sistemlerine tehdit oluşturur" argümanına karşı "Gelin bu kaygıları birlikte gidermek için ortak bir çalışma yapalım" önerisinde bulundu. Türkiye'nin S-400 konusunda kararlı tutumu üzerine ABD'li yetkililerin "Alın ama kullanmayın" yaklaşımını dile getirdikleri öğrenildi.
İkili görüşmelerde Türk tarafı, S-400 ya da alacağı başka bir silah sisteminin NATO'nun herhangi bir sistemine tehdit oluşturmaması için çok hassas davrandığını somut örneklerle açıkladı.
Acil bir ihtiyaç olmasına karşın S-400 sistemini 9 ay yerine 19 ayda teslim almaya karar verildiğini ABD'ye aktaran Türkiye, "Eğer 9 ayı kabul etseydik, o zaman S-400'leri Ruslar kendi yazılımlarıyla kuracaklar ve sadece Rus askerleri kullanabilecekti. Biz ise tamamen kendi askerlerimiz tarafından kullanılabilmesi için daha uzun bir teslim sürecini tercih ettik" bilgisini de iletti.
"Yaptırım derseniz, bunun karşılığı olur"
Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin önemli miktarda füzeye sahip olduğunu örneğin ileride İran'la yaşanabilecek bir sıkıntıda Türkiye'nin kendisini koruyacak bir hava savunma sisteminin olmadığı ABD'ye aktarıldı. Bu konunun ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptıkları yüz yüze ve telefon görüşmelerinde de gündeme geldiği öğrenildi. Trump'ın Patriotların hemen satışının gerçekleşebileceği yönünde görüş ifade ettiği belirtildi. Başka ABD'li yetkililerin de dile getirdiği bu teklif üzerine "Kongre'den güvence koşuluyla" değerlendirilebileceği yanıtı verildi.
Görüşmelerde ABD Kongresi'nin hem S-400 hem de Rahip Brunson'ın tutukluluğu nedeniyle Türkiye'ye başta F-35'lerin teslimi olmak üzere yaptırım uygulaması olasılığı da gündeme geldi. Türkiye'nin "S-400 ile ilgili yaptırım derseniz, bunun karşılığı olur" yanıtını verdiği ifade edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.