Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.13
Gram Altın
2914.31
BIST 100
10029.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD'de iktidar savaşı

ABD Başkanı Donal Trump ile başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere Amerikan kurumları arasında yaşanan rekabet ayyuka çıktı.
ABD'de iktidar savaşı
13 Aralık 2017 14:17:00
ABD Başkanı Donal Trump ile başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere Amerikan kurumları arasında yaşanan rekabet ayyuka çıktı.

MilatGazetesi.com

Trump'ın ak dediğine Dışişleri Bakanlığı kara derken son onarak Kuzey Kore konusunda Beyaz Saray ile ABD Dışişleri karşı karşıya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, "Kuzey Kore yönetimiyle ön koşulsuz görüşmeye hazırız" dedi, Beyaz Saray'dan "Trump'ın Kuzey Kore ile ilgili görüşleri değişmedi" açıklaması geldi.

Trump ile ABD Dışişleri Bakanı Tillerson arasında yaşanan gerilim uzun zaman önce ortaya çıkmış, Tillerson Trump'ın açıklamaları için "Söyledikleri kendisini bağlar. ABD'nin görüşleri belli" diyerek, kendi başkanını yok saymıştı.

TİLLERSON TRUMP'A KARŞI

Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore ile "ön koşulsuz ilk buluşmaya hazır olduklarını" söyledi. "Gelin buluşalım ve dilerseniz havadan bahsedelim ya da yuvarlık mı, yoksa dört köşe masada mı görüşeceğimizi konuşalım" diyen Tillerson, ancak önce nükleer ya da balistik füze denemelerinin olmadığı bir "süku00fbnet dönemine" ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Kuzey Kore'ye "Görüşmelerden önce nükleer programdan vazgeçtiğinizi açıklayın" demenin gerçekçi olmayacağını belirten ABD Dışişleri Bakanı, buna karşın Pyongyang'a uyguladıkları ekonomik ve diplomatik yaptırımların süreceğini söyledi.

Tillerson, Kuzey Kore'nin nükleer silah sahibi olmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını ve Başkan Donald Trump'ın Pyongyang yönetiminin ABD'yi menzili içine alan atom bombası geliştirmeyeceğinden emin olmak istediğini sözlerine ekledi.

BEYAZ SARAY'DAN TAM TERSİ AÇIKLAMA

Washington yönetimi şimdiye kadar Kuzey Kore yönetiminin diyalogdan önce nükleer silahlanmadan vazgeçtiğini duyurmasını şart koşmaktaydı. Tillerson'ın son açıklaması ABD'nin bu talebinden vazgeçtiği şeklinde yorumlandı.

Ancak Tillerson'ın sözlerinin ardından bir açıklama yayımlayan Beyaz Saray, "Başkan'ın Kuzey Kore ile ilgili görüşleri değişmedi" ifadesini kullandı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders tarafından yapılan açıklamada, "Kuzey Kore tehlikeli bir yolda ilerliyor. Kuzey Kore'nin eylemleri, kimsenin ve tabii ki de kendisinin de yararına değil" denildi.

MORON KAVGASI

Ekim ayında Forbes dergisine konuşan Trump, Tillerson'ın kendisine moron dediği haberleri sorulduğunda "Bence bu bir sahte haber. Ama gerçekten böyle bir şey söylemişse ikimizin de IQ testi alması gerekecek ve size kimin kazanacğını söyleyebilirim" demişti.

Tillerson önceki hafta düzenlediği basın toplantısında istifayı düşündüğü yönündeki söylentileri reddetmiş, ancak Exxon Mobil'in eski patronu, NBC'nin Savunma Bakanlığı Pentagon'da Temmuz ayında yapılan toplantıdan sonra Başkan Trump için "moron" dediği haberlerini reddetmemişti.

Trump Ekim başında Tillerson'ın Kuzey Kore'yle müzakere etmeye çalışarak "vaktini harcadığını" söylemişti.

New York Times, Tillerson'ın Trump'ın dış politikanın temel unsurları hakkında ne kadar çok az şey bildiğine şaşırdığını yazmıştı.