Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD yapay etin satışına onay verdi

İklim Krizini bahane edip insanlara böcek, yapay eti yedirmeye çalışan ABD ilk kez laboratuvarda hayvan hücrelerinden üretilen tavuk etinin satışına onay verdi.
ABD yapay etin satışına onay verdi
22 Haziran 2023 09:57:30
İklim Krizini bahane edip insanlara böcek, yapay eti yedirmeye çalışan ABD ilk kez laboratuvarda hayvan hücrelerinden üretilen tavuk etinin satışına onay verdi.

Yapay et konusunda dikkat çekici bir gelişme yaşandı.

Upside Foods ve Good Meat şirketleri, laboratuvarda yetiştirilen etleri satmak için ABD Tarım Bakanlığının nihai onayını aldıklarını duyurdu.

Laboratuvar üretimi ürünlere satış onayı çıktı

Good Meat'den yapılan açıklamada, söz konusu onayın, doğrudan hayvan hücrelerinden üretilen tavuk etinin artık Amerikalı tüketicilere satılabileceği anlamına geldiği belirtildi.

Daha önce ABD Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) söz konusu etin yenmesinin güvenli olduğunu kabul ettiği anımsatılan açıklamada, Good Meat'in 2020 ve 2021'de de Singapur'da laboratuvarda üretilen tavuk eti için çok sayıda düzenleyicinin onayını aldığı kaydedildi.

Açıklamada, Good Meat'in yetiştirdiği ilk tavuk etinin şef ve restoran işletmecisi José Andrés tarafından ABD'nin başkenti Washington'da bir restoranda satışa sunulacağı aktarıldı.

ABD, yapay et satışına onay veren ikinci ülke oldu

Upside Foods'dan yapılan açıklamada da şirketin ürettiği tavuk etinin Michelin yıldızlı şef Dominique Crenn'e ait San Francisco'daki Bar Crenn'de piyasaya sürüleceği bildirildi.

Böylece ABD, Singapur'un ardından hücreden üretilen etin satışına izin veren ikinci ülke oldu.

İklim Krizi ile alakası yok

İnsanların doğal et tüketimine karşı olanlar “iklim kriziyle mücadele” amacıyla, hayvansal ürünlerin “tüketilmemesi” ve bunun yerine “böcek ve yapay et yenmesi” planını gündeme getirdi. Plan, AB ülkeleri tarafından kabul edildi.

Citi Group bankası üzerinden hazırlanan iklim krizi raporlarında, “dünyayı kurtarmak” için “et yemenin bırakılması, vegan beslenme ve böcek yemeye geçilmesi” önerildi. Ancak Oxfam ve benzeri kuruluşların raporlarında, dünyadaki iklim krizinin sorumlusunun et yiyen halk değil, zenginler olduğu ortaya çıktı. Petrol, kimya, kozmetik, madencilik vb. sektörler, özel jetler, lüks tüketim ve silah sanayisi ile dünyanın en zengin yüzde 10’u, iklim krizinin yüzde 50’sinden sorumlu.

2030’da toplam 11 milyar doları geçecek

Böcek proteini ve yapay et sektörlerinin piyasa büyüklüğünün 2030’da toplam 11 milyar doları geçmesi bekleniyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin