Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.41
Gram Altın
2511.33
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD ve PKK hüsrana uğradı

Afrin'de TSK ve ÖSO'nun ortaklaşa olarak elde ettiği zaferin ABD ve PKK'yı hüsrana uğrattığını kaydeden Ortadoğu Uzmanı Abdullah Manaz, "Türkiye'nin son 10 yılda edindiği teknolojik silah kabiliyeti, Afrin'de ABD ve PKK'nın bütün planlarını altüst etti" dedi.
ABD ve PKK hüsrana uğradı
21 Mart 2018 10:59:00
Afrin'de TSK ve ÖSO'nun ortaklaşa olarak elde ettiği zaferin ABD ve PKK'yı hüsrana uğrattığını kaydeden Ortadoğu Uzmanı Abdullah Manaz, "Türkiye'nin son 10 yılda edindiği teknolojik silah kabiliyeti, Afrin'de ABD ve PKK'nın bütün planlarını altüst etti" dedi.

Ezgi ÇelikAnkara

Zeytin Dalı Harekatı'nın başladığı ilk günden itibaren titiz bir operasyon gerçekleştiren Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) ve Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) inşa edici bir güç olarak Afrin merkezini ele geçirdi. Hiçbir sivilin canına ve malına zarar vermeden önemli bir başarıya imza atan TSK, kalıcı güvenliğin sağlanmasına dönük çalışmalarını sürdürüyor. Yaşanan gelişmeleri gazetemize değerlendiren Ortadoğu Uzmanı Abdullah Manaz, Türk askerinin ve ÖSO'nun bölgede büyük memnuniyetle karşılandığını dile getirdi.

"Hüsrana uğradılar"

Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı kapsamında milli güvenliğini sağlamak, sınırlarını korumak ve Kürt halkını terör örgütü PYD/PKK'dan kurtarmak için kararlı olduğunu vurgulayan Manaz, PKK terör örgütünün Afrin'de büyük bir bozguna uğradığını söyledi. Terör örgütü PKK'nın etnik zemin açısından operasyona ilişkin kendini şanslı gördüğünü kaydeden Manaz, şu ayrıntıları paylaştı: "Hedef bölgenin tamamı Kürt köylerinden oluşuyordu. 60-70 km2'lik bir alan olmasına karşın, irili ufaklı çok sayıda tepelerden ve engebelerden oluşması sebebiyle, terör örgütü burada başarılı bir savunma alanı oluşturacağını düşündü. Nitekim buna yönelik olarak siperler, tüneller ve savunma hatları kurdu. PKK terör örgütü'nün akıl hocası ABD olduğu için, Afrin bölgesini Türkiye'nin Vietnamı olacak şekilde yeniden inşa ettiler. ABD bir yandan Türkiye'yi oyalarken, diğer yandan örgüte büyük bir mali ve lojistik destek sağladı. Binlerce tonluk betonlar döküldü, kuleler yapıldı, hendekler açıldı, bugüne kadar hiçbir terör örgütünün yapmadığı uzun beton tüneller inşa edildi" dedi.

"ABD ve PKK'nın planı alt üst oldu"

PKK'nın savunma ile birlikte psikolojik savaş hazırlığı da yaptığını hatırlatan Manaz, şöyle konuştu: "Planları çerçevesinde sosyal medya kanalları kullanılarak TSK ve ÖSO askerleri hakkında uydurma haberler ve resimler hazırlandı. Terör örgütü ABD rehberliğinde hazırladığı bu plana o kadar güveniliyordu ki, bundan tam bir yıl önce meşhur Fetöcü Emre Uslu : "Türk Ordusu Afrin'e girsin, Obüs topunu dikip üstüne otururum" diye twit atmıştı. Terör Örgütü'nün, Akıl Hocası ile yaptığı bütün hazırlıklar ve planlar Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ayrıntılı olarak izlendi, gerekli hazırlıklar yapıldı. Türkiye'nin son 10 yılda edindiği yeni teknolojik silahların üstün kabiliyetleri de eklenince, ABD ve PKK'nın bütün planları alt üst oldu. Daha önce ABD'nin Rakka, Deyrozor'da Rusya'nın Idlib, DoğuGuta ve Halep'te yaptığı terör müdahaleleri birer katliam ve yıkıma dönüşmüştü. Türk Silahlı Kuvvetleri, dünya askeri tarihine ve terörle mücadele tarihine geçecek şekilde hiçbir sivile zarar vermeden sakin ve kararlı bir şekilde operasyonu başarıya ulaştırdı" dedi.

"Menbiç'te zemin hazır"

Afrin'de terör baskının kaldırılmasının ardından hedef olarak Menbiç'in işaret edilmesine ilişkin konuşan Manaz, konuyu şu sözlerle detaylandırdı: Menbiç bölgesi yoğunluk olarak Arap köylerinden oluşmaktadır. Buradaki aşiretlerin birçoğu PKK'nın bölgedeki varlığından ve eylemlerinden son derece rahatsızdır. Yani toplumsal zemin, Türkiye'nin yürüteceği terörle mücadele için çoktan hazır durumdadır. Zaten son günlerde, bu bölgedeki Arap aşiretleri Terör Örgütü'ne karşı açıkça protestolar yapmışlar, kepenk kapatmışlar ve uyarıda bulunmuşlardı. ABD, geçtiğimiz hafta terör örgütü ile Arap liderlerini bir araya getirerek aralarındaki gerginliği azaltmaya çalıştı. Bununla birlikte ABD'nin bu bölgede üzerinde durduğu zemin son derece kaygandır"

"Türklerin önderliğine güven duyuluyor"

"PKK Terör Örgütü'nün Afrin yenilgisinden sonra moraller sıfıra inmiştir" diyen Manaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Terör Örgütü'nün baskıyla yerleştiği bu topraklarda yaşayan halk, PKK'nın yenilebileceğini görmüş ve Türklerin önderliğine büyük güven duymaya başlamıştır. Bölgedeki en önemli sosyolojik gelişme, tarihte olduğu gibi bugün de bölge halkları için Türk Askeri adaletin, barışın ve güvenliğin teminatı olarak görülmeye başlanmıştır. Menbiç çok stratejik bir bölgedir. Fırat üzerindeki Tişrin HidroElektrik Santrali bütün Kuzey Suriye'nin elektriğini temin eder. Rakka Barajı ise Suriye'nin en önemli ve tek su kaynağıdır. Bu yüzden bu stratejik alanın bir Terör Örgütüne teslimiyeti hiçbir zaman düşünülemez" şeklinde konuştu.