Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD ve Fransa'dan Yemen'deki Husilerin 17 Bahai'yi alıkoymasına kınama

ABD ve Fransa, Yemen'deki İran destekli Husilerin başkent Sana'da Bahailik inancına mensup 17 kişiyi alıkoymasını kınadı.
ABD ve Fransa'dan Yemen'deki Husilerin 17 Bahai'yi alıkoymasına kınama
31 May 2023 22:40:15
ABD ve Fransa, Yemen'deki İran destekli Husilerin başkent Sana'da Bahailik inancına mensup 17 kişiyi alıkoymasını kınadı.

ABD'nin Yemen Büyükelçisi Steven Fagin, yazılı açıklamasında, "Husiler tarafından 25 Mayıs'ta Sana şehrinde Bahailerin barışçıl toplantısına düzenlenen ve en az 17 kişinin zorla kaybedilmesiyle sonuçlanan saldırıyı kınıyoruz." ifadesini kullandı.

Büyükelçi Fagin, ülkesinin Yemen halkının ve onların din, ifade ve aidiyet özgürlüğünün yanında olduğunu vurguladı.

Fransa'nın Yemen Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan açıklamada da, "Fransa, 25 Mayıs'ta Sana'da barışçıl bir şekilde toplanan Bahailerin 17 mensubunun keyfi olarak gözaltına alınmasını kınıyor." ifadelerine yer verildi.

Husilere alıkonulan kişileri derhal serbest bırakması çağrısı yapılan açıklamada, Fransa'nın, Husilerin kontrolündeki bölgelerde düşünce özgürlüğü ve din özgürlüğüne yönelik "bariz ihlalleri" kınadığı kaydedildi.

Büyükelçiliğin açıklamasında, Fransa'nın Yemen halkının ifade özgürlüğüne tam destek verdiği belirtildi.

Bahai Uluslararası Toplumu, 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Bahailerin Sana'da bir evde toplantı yaptıkları sırada 5'i kadın 17 kişinin Husiler tarafından alıkonulduğunu duyurmuştu.

Bahailik inancı

Bahailik, 19. yüzyılda İran'da kendini "peygamber" ilan eden Bahaullah adlı kişi tarafından kurulmuştur. Bahaullah’ın yazdığı "Kitab-ı Akdes", Bahailik inancının kutsal kitabı olarak kabul edilmektedir.

İsrail’in Hayfa kentinde Kermil Dağı üzerindeki altın kubbeli tapınak, Bahailik inancının merkezi kabul ediliyor.

Birçok ülkede mensubu bulunan Bahailik inancı, İran’da İsrail ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle tehdit olarak algılanıp yasaklanmıştır.