ABD üssü çevresinde yaşayanlara tazminat!
Tokyo Bölge Mahkemesi, üs çevresinde yaşayan bine yakın vatandaşın başvurusuyla açılan davada, Japon hükümetini bölgede yaratılan gürültü kirliliği nedeniyle mağdurlara 610 milyon yen (yaklaşık 20 milyon lira) tazminat ödemeye mahkum etti.
Mahkeme ayrıca gürültü kirliliğinin devam etmesi halinde, Eşdeğer Ağırlıklı Sürekli Algılanan Gürültü Seviyesi (WECPNL) ölçeğine göre 75 birim gürültüye maruz kalan bölge sakinlerine ayda 4 bin yen (yaklaşık 130 lira), 80 birim gürültüye maruz kalanlara 8 bin yen (yaklaşık 260 lira) ve 85 birim gürültüye maruz kalanlara 12 bin yen (yaklaşık 390 lira) düzenli tazminat ödenmesine hükmetti.
Davaya bakan Yargıç Takeo Setoguçi, karar gerekçesinde, hükümetin çevredeki binalara ses yalıtımı yapılması yönündeki teşviklerinin yeterli sonuç doğurmadığını ve uzman kuruluşların defalarca uyarmasına rağmen sorunun kalıcı olarak çözülmesi için adım atılmadığını vurguladı.
Setoguçi, "Her ne kadar üsten kalkan uçaklar genel kamu yararına hizmet ediyor olsa da bunun bedelinin mağdurlar tarafından ödenmesi adil değildir" ifadelerini kullandı.
Öte yandan mahkeme, bölge sakinlerinin gece geç ve sabah erken saatlerde yapılan uçuşların yasaklanması yönündeki talebini reddetti.
Japonya Yüksek Mahkemesi geçen yıl aralık ayında Tokyo yakınındaki Atsugi Hava Üssü ile ilgili verdiği kararında da ABD uçaklarının iniş kalkışlarıyla ilgili karar vermenin Japonya'nın sorumluluğunda olmadığına hükmetmişti.
Japonya'da yerleşim yerlerinin yakınlarındaki askeri üslerin yarattığı gürültü kirliliği yıllardır tartışmalara konu oluyor. Japon hükümeti bugüne dek bu konuda açılan davalarda mağdurlara 33,5 milyar yen (yaklaşık 1,1 milyar lira) tazminat ödedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.