ABD Ukrayna'ya tank gönderecek
ABD Savunma Bakanı Austin, Almanya'daki Ramstein Üssü'nde düzenlenen 15. Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısı öncesinde bir konuşma gerçekleştirdi.
Austin, "ABD'nin daha önce taahhüt ettiği M1 Abrams tanklarının yakında Ukrayna'ya gireceğini açıklamaktan memnuniyet duyuyorum." dedi.
ABD ve diğer ortakların Ukrayna'ya yönelik savunma desteği taahhüdünün 76 milyar doları geçtiğini belirten Austin, bu ülkeye desteğin devam edeceği sözünü verdi.
Austin ayrıca Ukraynalı pilotlara F-16 uçakları için verilecek eğitimin ABD'de de başlayacağını açıkladı.
ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya tedarik edilecek 31 M1 Abrams tankını, cepheye gönderilmeden önce Ukrayna birliklerine yönelik eğitimlerde kullanılmak üzere mayısta Almanya'nın Grafenwoehr kentine göndermişti.
Rusya-Ukrayna Savaşı, Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçler ile Ukrayna'nın yer aldığı süregelen bir çatışmadır. 2014 yılında Yevromaydan protestolarının ardından, görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerilim nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker gönderme talebiyle başlamış ve Şubat 2022'ye kadar devam etmiştir. Bu savaş, Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler gibi farklı bileşenleri içermektedir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini korumak amacıyla müdahaleyi parlamentodan onaylatmıştır. 21 Şubat 2022'de Rusya, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanımış, 24 Şubat 2022'de ise Ukrayna'yı istila ettiklerini açıklamıştır.
Bu süreç içinde, Rusya'nın Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yaptığı ve 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir istila başlattığı bilinmektedir. BM verilerine göre, savaşın toplam insan kaybı 13.100-13.300 kişi arasında olup, bu kayıpların içinde sivil ölümler, Ukrayna askeri personeli ve Rus yanlısı savaşçılar bulunmaktadır. Ayrıca, yaklaşık 1,8 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş ve Ukrayna'nın %7'sinden fazlası işgal altındadır.
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının kökenleri, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki döneme dayanmaktadır. Kırım'ın 1954 yılında Ukrayna'ya devredilmesi ve Ukrayna'nın bağımsızlığını kazanmasına rağmen, Rusya Ukrayna'yı etki alanı olarak görmüş ve Ukrayna'nın NATO'ya entegrasyonunu ulusal güvenliği tehdit edici olarak görmüştür.
Bu çatışmanın temel nedenleri, Rusya'nın yeniden büyük güç olma amacı, ekonomik kriz ve Sovyetler Birliği'nin çökmesi sonrası kaybedilen hegemonya gibi küresel ve tarihsel faktörlere dayanmaktadır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.