Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD terör örgütlerinin hamisi

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkelerdeki insan hakları uygulamalarını değerlendirdiği yıllık raporunu açıkladı. Raporun Türkiye’yi ilgilendiren bölümünde, PKK ve FETÖ’ye karşı yürütülen mücadeleden rahatsız olunduğu açıkça belirtilirken, iki terör örgütünden Kürdistan İşçi Partisi ve Gülen Hareketi diye bahsedildi.
ABD terör örgütlerinin hamisi
14 Mart 2020 08:33:00
ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkelerdeki insan hakları uygulamalarını değerlendirdiği yıllık raporunu açıkladı. Raporun Türkiye’yi ilgilendiren bölümünde, PKK ve FETÖ’ye karşı yürütülen mücadeleden rahatsız olunduğu açıkça belirtilirken, iki terör örgütünden Kürdistan İşçi Partisi ve Gülen Hareketi diye bahsedildi.

SÜLEYMAN BAŞ

ABD Dışişleri Bakanlığı "2019 İnsan Hakları Raporu"nu yayınladı. Çin yönetimini Uygur Türklerine yönelik uygulamaları dolayısıyla sert şekilde eleştiren; İran'da muhaliflerin gösterilerinin "sert şekilde" bastırıldığı savunulan raporda, Türkiye için ise skandal ifadeler kullanıldı. Türk hükümetini halkına karşı suç işlemek ve ifade özgürlüğünü kısıtlamakla suçlayan raporda, terör ve casusluk faaliyetleri nedeniyle hapse atılan gazeteciler ve medya çalışanları için ‘hükümet politikalarını veya yetkililerini eleştirdikleri için tutuklandılar’ gibi akıl almaz ifadeler kullanıldı. Rapora göre Türkiye’de ‘keyfi cinayetler, gözaltındaki kişilerin şüpheli ölümleri, adam kaçırma, işkence’ gibi uygulamalar yürütülüyor.

Barış Pınarı Harekatı da var

Dünyada hiçbir ordunun başaramayacağı biçimde hassas bir operasyonla PKK ve YPG’ye karşı Irak ve Suriye’de düzenlenen harekatları ‘sivil can kayıpları oluştuğu’ iddiasıyla eleştiren raporda, geçtiğimiz Ekim ayında Suriye’nin kuzeyinde başlatılan Barış Pınarı Harekatı’da kendine yer buldu. Raporda ‘Türk askerlerinin ve Türkiye destekli silahlı grupların sivil can kayıplarına yol açtığı, Türklerin kontrolüne geçen bölgelerde yargısız infaz, yağma ve mülke el koyma vakalarının yaşandığı’ gibi gerçekle hiçbir ilgisi bulunmayan ifadelere yer verildi.

‘Gülen Hareketi’ ve ‘Kürdistan İşçi Partisi’

1997 yılından beri ABD’nin PKK'yı resmen terör örgütü olarak kabul etmesine karşın Dış İşleri Bakanlığı’nın raporunda terör örgütü için “Kürdistan İşçi Partisi” Fetullahçı Terör Örgütü için ise “Gülen Hareketi” ifadeleri kullanıldı. Raporun İşkence ve İnsanlık Dışı Muamele bölümünde ‘Türkiye’de işkencenin yasak olmasına rağmen, FETÖ mensuplarının gözaltında işkenceye uğradığı’ yalanı servis edilirken terör örgütü FETÖ için ‘Gülen Hareketi’ ifadesi kullanıldı. FETÖ’cülerin yakalanması için Türkiye’nin diğer ülkelere baskı uyguladığını ileri süren raporda Türk hükümetinin ifade özgürlüğü hakkını kullandıkları için yüzlerce kişiyi mahkûm ettiği iftirası atıldı.

Filistinliler ‘insandan sayılmadı’

Raporda Doğu Kudüs'te yaşayan 340 bin Filistinli için ise eskiden kullanılan ‘Arap sakinleri’ tabiri yerine bu yıl ilk kez ‘İsrail vatandaşı olmayanlar’ ifadesi kullanılarak Filistinlilerin kendi kimliklerinden soyutlanması amaçlandı. Raporun dilindeki terminolojik değişiklik, Trump yönetiminin Kudüs'ü 'İsrail'in ebedi ve bölünmez başkenti' olarak gören politikasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu üyesi Hanan Aşravi, "Kudüslüler Filistinlidir ve yüzyıllardır orada yaşıyorlar. Buna karar vermek, Filistinlilerin kimliklerini, tarihlerini, kültürlerini yok etmek ve istedikleri gibi yeniden adlandırmak sadece mantıksız değil, aynı zamanda vicdansız da " ifadelerini kullandı.