Dolar (USD)
34.24
Euro (EUR)
37.19
Gram Altın
2982.16
BIST 100
9042.92
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD Suriye'yi Tomahawk füzeleriyle vurdu! Peki neden Tomahawk?

ABD'nin sabaha karşı Suriye'yi 59 Tomahawk füzesi ile vurmasıyla Tomahawk nedir sorusu en çok merak edilen konu... Suriye'nin bombalanmasının ardından milyonlarca vatandaş, bu füzenin özelliklerini araştırdı. İşte, Tomahawk füzesi nedir sorusunun cevabı...
ABD Suriye'yi Tomahawk füzeleriyle vurdu! Peki neden Tomahawk?
07 Nisan 2017 12:30:00
ABD'nin sabaha karşı Suriye'yi 59 Tomahawk füzesi ile vurmasıyla Tomahawk nedir sorusu en çok merak edilen konu... Suriye'nin bombalanmasının ardından milyonlarca vatandaş, bu füzenin özelliklerini araştırdı. İşte, Tomahawk füzesi nedir sorusunun cevabı...

Salı günü Han Şeyhun kasabasına kimyasal silahla saldırı düzenlenmiş saldırının Suriye rejimi tarafından yapıldığı iddia edilmişti. Saldırı sonucu 72 kişi hayatını kaybetmişti. Suriye rejimi ise kimyasal silah kullanılmadığını ve silah deposunun muhaliflere ait olduğunu duyurmuştu. Fakat Amerika saldırının Suriye tarafından gerçekleştirildiğini belirterek "Esad yardıma muhtaç erkeklerin, kadınların ve çocukların hayatını çaldı" dedi. Bu gelişmelerin ardından Amerika Birleşik Devletleri Suriye saati 04.40'ta ABD savaş gemileri ile Suriye'yi 59 tomahawk füzesi ile vurdu. Peki, Tomahawk füzesi nedir?

TOMAHAWK FÜZESİ NEDİR?

İngilizce kullanımı Tomahawk şeklinde olan füze ismini Kızılderililerin kullandığı bir savaş baltası türünden alırken askeri literatürde "BGM u2013 109 Tomahawk Land Attack Cruise Missile u2013 TLAM" olarak biliniyor. Denizden karaya, denizaltıdan karaya, karadan karaya, denizden denize ateşlenebilmektedir. Öte yandan denizden denize kullanılan modeli farklı türde bir radar güdüm sistemi kullanmaktadır. Havadan karaya atılan AGM-86/CALM seyir füzesi ile diğer türler arasında büyük benzerlikler bulunmaktadır.Üç kademeli güdüm sistemi kullanan Tomahawk seyir füzeleri, erken aşamada belirli bir bölgeye ataletsel seyrüsefer güdümü (İng. Inertial Navigation) ile yaklaşmaktadır. Özellikle denizden ya da çöl gibi belirsiz ya da değişken coğrafi alanlardan gerçekleştirilen atışlarda çok önemlidir.

Ara aşamada yeryüzü referanslı güdüm (İng. Terrain Contour Matching u2013 TERCOM) ile üzerinden geçtiği bölgedeki coğrafi yüksekliği belleğindeki ile karşılaştırarak seyreder. Son aşamada ulaştığı noktadaki hedef görüntüsünü hafızasındaki sayısal resimler ile karşılaştırarak hedefi bulur. (İng. Digital Scene Matching Correlator u2013 DSMAC)Yeni nesil BLOK III füzelere Küresel Konumlandırma Sistemi (İng. Global Positioning System u2013 GPS) ile yönelme yeteneği de kazandırılmıştır.Fırlatma motoru ile bilikte kütlesi 1440 kg'dır. Fırlatma motoru hariç 1190 kg'dır. Menzili 600 deniz mili (>1100 km)dir. Ortalama uçuş hızı saatte 880 km'dir.

TOMAHAWK FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ

1000 libre (450 kg) ağırlığında çeşitli tipte harpbaşlıkları kullanılmaktadır:

Delici/nüfuz edici (Bullpup) u2013 C tipi füzelerde Bombacıklı u2013 D tipi füzelerde200 kt gücünde W-80 nükleer başlık u2013 A tipi füzelerdeWDU-36 harp başlığıBugüne kadar yapılan üretimlerin ortalaması ele alındığında birim maliyeti 1.4 milyon dolardır. Son dönemlerde geliştirilmekte olan Taktik Tomahawk füzesinin 500 bin dolara mal olacağı açıklanmıştır.

İlk defa yoğun olarak 1991 Körfez Savaşı'da kullanılmıştır. ABD Deniz Kuvvetleri'nin yaptığı atışlarda 297 fırlatma görevi verilmiş, atış için yüklenen füzelerin 7'si teknik sorunlar sebebiyle fırlatıcıyı terkedememiştir. Fırlatılan 290 füzenin 242'si hedefi vurmuştur. 1993, 1996, 1998 ve 2003 yıllarında da Irak'a karşı kullanılan Tomahawk füzeleri, Sırp Cumhuriyeti'ne (1995 Kararlı Güç Harekatı), Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'ne (1999 Müttefik Gücü Harekatı) ve Afganistan'a (2001 Sonsuz Özgürlük Harekatı) yönelik bombardımanlarda da kullanıldı.

ABD dışında bir tek İngiltere'ye satışı yapılmıştır.

TOMAHAWK FÜZESİNİN MALİYETİ NE KADAR?

ABD, Suriye'deki hedefleri, Akdeniz'deki gemilerinden attığı Tomahawk füzeleri ile vurdu. Her biri 1 milyon 590 bin dolar fiyata sahip füzelerden 59 adet ateşlendi. ABD'nin dün geceki saldırısının maliyeti yaklaşık 94 milyon dolar...

Nokta atışı yapabilen ve seyir füzesi sınıfındaki Tomahawk'lar gemi, denizaltı veya karada konuşlu fırlatıcılardan (launcher) atılabiliyor.

TOMAHAWK İLK KEZ IRAK'TA KULLANILDI

Askeri adı BGM-109 olan Tomahawk füzeleri ilk olarak 1991'deki Birinci Körfez Savaşı'nda Irak hedeflerine karşı kullanılmıştı. Körfez Savaşı, gemilerden atılan Tomahawk'lar ile başlamıştı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme