ABD Suriye'yi Tomahawk füzeleriyle vurdu! Peki neden Tomahawk?
Salı günü Han Şeyhun kasabasına kimyasal silahla saldırı düzenlenmiş saldırının Suriye rejimi tarafından yapıldığı iddia edilmişti. Saldırı sonucu 72 kişi hayatını kaybetmişti. Suriye rejimi ise kimyasal silah kullanılmadığını ve silah deposunun muhaliflere ait olduğunu duyurmuştu. Fakat Amerika saldırının Suriye tarafından gerçekleştirildiğini belirterek "Esad yardıma muhtaç erkeklerin, kadınların ve çocukların hayatını çaldı" dedi. Bu gelişmelerin ardından Amerika Birleşik Devletleri Suriye saati 04.40'ta ABD savaş gemileri ile Suriye'yi 59 tomahawk füzesi ile vurdu. Peki, Tomahawk füzesi nedir?
TOMAHAWK FÜZESİ NEDİR?
İngilizce kullanımı Tomahawk şeklinde olan füze ismini Kızılderililerin kullandığı bir savaş baltası türünden alırken askeri literatürde "BGM u2013 109 Tomahawk Land Attack Cruise Missile u2013 TLAM" olarak biliniyor. Denizden karaya, denizaltıdan karaya, karadan karaya, denizden denize ateşlenebilmektedir. Öte yandan denizden denize kullanılan modeli farklı türde bir radar güdüm sistemi kullanmaktadır. Havadan karaya atılan AGM-86/CALM seyir füzesi ile diğer türler arasında büyük benzerlikler bulunmaktadır.Üç kademeli güdüm sistemi kullanan Tomahawk seyir füzeleri, erken aşamada belirli bir bölgeye ataletsel seyrüsefer güdümü (İng. Inertial Navigation) ile yaklaşmaktadır. Özellikle denizden ya da çöl gibi belirsiz ya da değişken coğrafi alanlardan gerçekleştirilen atışlarda çok önemlidir.
Ara aşamada yeryüzü referanslı güdüm (İng. Terrain Contour Matching u2013 TERCOM) ile üzerinden geçtiği bölgedeki coğrafi yüksekliği belleğindeki ile karşılaştırarak seyreder. Son aşamada ulaştığı noktadaki hedef görüntüsünü hafızasındaki sayısal resimler ile karşılaştırarak hedefi bulur. (İng. Digital Scene Matching Correlator u2013 DSMAC)Yeni nesil BLOK III füzelere Küresel Konumlandırma Sistemi (İng. Global Positioning System u2013 GPS) ile yönelme yeteneği de kazandırılmıştır.Fırlatma motoru ile bilikte kütlesi 1440 kg'dır. Fırlatma motoru hariç 1190 kg'dır. Menzili 600 deniz mili (>1100 km)dir. Ortalama uçuş hızı saatte 880 km'dir.
TOMAHAWK FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ
1000 libre (450 kg) ağırlığında çeşitli tipte harpbaşlıkları kullanılmaktadır:
Delici/nüfuz edici (Bullpup) u2013 C tipi füzelerde Bombacıklı u2013 D tipi füzelerde200 kt gücünde W-80 nükleer başlık u2013 A tipi füzelerdeWDU-36 harp başlığıBugüne kadar yapılan üretimlerin ortalaması ele alındığında birim maliyeti 1.4 milyon dolardır. Son dönemlerde geliştirilmekte olan Taktik Tomahawk füzesinin 500 bin dolara mal olacağı açıklanmıştır.
İlk defa yoğun olarak 1991 Körfez Savaşı'da kullanılmıştır. ABD Deniz Kuvvetleri'nin yaptığı atışlarda 297 fırlatma görevi verilmiş, atış için yüklenen füzelerin 7'si teknik sorunlar sebebiyle fırlatıcıyı terkedememiştir. Fırlatılan 290 füzenin 242'si hedefi vurmuştur. 1993, 1996, 1998 ve 2003 yıllarında da Irak'a karşı kullanılan Tomahawk füzeleri, Sırp Cumhuriyeti'ne (1995 Kararlı Güç Harekatı), Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'ne (1999 Müttefik Gücü Harekatı) ve Afganistan'a (2001 Sonsuz Özgürlük Harekatı) yönelik bombardımanlarda da kullanıldı.
ABD dışında bir tek İngiltere'ye satışı yapılmıştır.
TOMAHAWK FÜZESİNİN MALİYETİ NE KADAR?
ABD, Suriye'deki hedefleri, Akdeniz'deki gemilerinden attığı Tomahawk füzeleri ile vurdu. Her biri 1 milyon 590 bin dolar fiyata sahip füzelerden 59 adet ateşlendi. ABD'nin dün geceki saldırısının maliyeti yaklaşık 94 milyon dolar...
Nokta atışı yapabilen ve seyir füzesi sınıfındaki Tomahawk'lar gemi, denizaltı veya karada konuşlu fırlatıcılardan (launcher) atılabiliyor.
TOMAHAWK İLK KEZ IRAK'TA KULLANILDI
Askeri adı BGM-109 olan Tomahawk füzeleri ilk olarak 1991'deki Birinci Körfez Savaşı'nda Irak hedeflerine karşı kullanılmıştı. Körfez Savaşı, gemilerden atılan Tomahawk'lar ile başlamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.