Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2834.39
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD sistemi bizde yürümez

Başbakan Yardımcısı Babacan Washington ziyareti sonrası önemli konulara değindi. Babacan, 'Başkanlık sistemi deyince, mesela ABD'deki sistemi alalım, aynen Türkiye'ye koyalım kesinlikle yürümez' diye konuştu.
ABD sistemi bizde yürümez
22 Nisan 2013 00:00:00
Başbakan Yardımcısı Babacan Washington ziyareti sonrası önemli konulara değindi. Babacan, 'Başkanlık sistemi deyince, mesela ABD'deki sistemi alalım, aynen Türkiye'ye koyalım kesinlikle yürümez' diye konuştu.

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Washington temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında başkanlık sistemine ilişkin soruları cevapladı. Babacan dünyada farklı başkanlık sistemlerinin bulunduğunu, örneğin ABD'deki sistemin Türkiye'de işlemeyeceğini belirtti.

ABD'deki başkanlık sistemini "bugün tamamen tıkanmış sistem" olarak nitelendiren Babacan, ABD Başkanı Barack Obama'nın ikinci kez seçilmesine rağmen seçim vaatlerini yerine getiremediğini, kurumlara atamalar yapmakta zorlandığını hatırlattı.

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani başkanlık sistemi deyince, mesela ABD'deki sistemi alalım aynen Türkiye'ye koyalım kesinlikle yürümez. Şu andakinden daha tıkanmalara sebep olacak bir tablo görürüz karşımızda. Dolayısıyla başkanlık sistemi tek bir model değil, onun modalitelerini nasıl ayarlayacaksınız, güçler dengesini nasıl kuracaksınız. İçinde mutlaka denge ve denetim sistemi mutlaka olmalı. Bunları nasıl kurgulayacaksınız."

Babacan, sözlerine şöyle devam etti: "Yeter ki güzel bir sistem olsun, hiçbir şey olmaz. Değişimden korkmamak lazım. Ama dediğim gibi siyasi istikrarı güçlendirecek, demokrasinin özünden de bizi ayırmayacak bir sistem olması lazım."

Çözüm süreci işi işliyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, çözüm sürecinin güzel şekilde ilerlediğini belirterek, "30 yıldır bedel ödedik. Tabii kaybedilen canları parayla ölçmemiz mümkün değil ama öte yandan özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgemizin kalkınması ciddi ölçüde aksadı. Bizim için terörün en büyük maliyeti fırsat maliyetidir, kaçırılmış fırsatlardır. Yani terör olmasaydı o bölgede ne olurdu diye bakmak lazım meseleye" dedi.

Fazıl Sayın durumu

Babacan, "Fazıl Say'ın durumuna bakışına" ilişkin bir soru üzerine, mahkemelerin kararını verdiğine, karar üzerine tartışmayı doğru bulmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Ama insanların da genelde bir şeyler söylerken, eğer vatandaşlarımız için, toplumumuzun önemli bir kesimi için gerçekten çok kutsal bir konuysa onu yerecek, ona hakaret edecek bir söylem konusunda da dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum" dedi.