ABD, Sincan'da zorla çalıştırma şüphesiyle iki Çinli şirketi daha yaptırım listesine aldı
ABD İç Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada, Çinli çelik şirketi Baowu Grup'a bağlı Sincan Bayi Demir ve Çelik Şirketi ile aspartik asitten yapay tatlandırıcı üreten Çangcou Guanghui Gıda Katkı Maddeleri Şirketi'nin yasa kapsamındaki "varlık listesine" alındığı bildirildi.
Üretimde zorla çalıştırma şüphesi nedeniyle ABD'li şirketlerin bu iki Çin şirketinden ithalat yapması yasaklandı.
Çinli iki şirketin faaliyet gösterdiği sektörlerdeki işletmelere ilk defa zorla çalıştırma nedeniyle yaptırım uygulanıyor.
İç Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Robert Silvers, yaptırım kararının ABD'nin tedarik zincirlerini zorla çalıştırmadan temizlemeye yönelik kararlılığının göstergesi olduğunu vurgulayarak, "Hiçbir sektör muaf değil. Her iş kolunda sömürü ve istismardan kar sağlayan şirketleri tespit etmeyi sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.
- Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası
Türk ve Müslüman azınlıklara yönelik hak ihlalleriyle dünyanın gündemine gelen Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde devlet eliyle zorla çalıştırma programlarının uygulandığı iddia edilmişti.
ABD Kongresi, 2021'de çıkardığı Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası ile "aksi ispat edilene dek hukuken geçerli öngörü" tanımı çerçevesinde tüm ürünlerin zorla çalıştırma yoluyla elde edildiği kabulüyle bölgeden ithalatı yasaklamıştı.
Bugüne dek 75 şirket Sincan'da zorla çalıştırılan işgücü kullandıkları veya tedarik zincirlerinde zorla çalıştırma sonucu elde edilen ürünlere yer verdikleri gerekçesiyle yasa kapsamındaki yaptırım listesinde alındı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.