Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2441.29
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD reformları rafa kaldırdı, Kepenk'i indirdi

ABD'de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler bütçe konusunda yeni bir plan üzerinde anlaşmaya varamadı. Obama zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmak zorunda kaldı. Bu durumun ABD ekonomisine günlük maliyetinin 300 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Obama, hükümetin bir an önce tekrar açılması için Kongre ile çalışacağını söyledi.
ABD reformları rafa kaldırdı, Kepenk'i indirdi
02 Ekim 2013 00:00:00
ABD'de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler bütçe konusunda yeni bir plan üzerinde anlaşmaya varamadı. Obama zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmak zorunda kaldı. Bu durumun ABD ekonomisine günlük maliyetinin 300 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Obama, hükümetin bir an önce tekrar açılması için Kongre ile çalışacağını söyledi.

ABD Senatosu, Temsilciler Meclisi'nin sunduğu bütçe tasarısını reddetti. Demokratların kontrolündeki Senato, ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık reformunun bir yıl ertelenmesini öngören bütçe tasarısını 46'ya karşı 54 oyla rafa kaldırdı. Böylece hükümetin elinde kritik önem taşıyan hizmetler dışında bugüne kadar sağladığı bir takım kamu hizmetlerini yeni mali yılda devam ettirebilmesi için yeterli fon kalmadı. ABD'de bazı devlet daireleri bugünden itibaren kapandı. Başkan Obama, 1 milyondan fazla memuru zorunlu izne çıkarmak zorunda kaldı. ABD hükümetinin kepenk kapatması sonrası halka seslenen ABD Başkanı Barack Obama, hükümetin işleyemez hale geldiğini söyledi. Hükümetin bir an önce tekrar açılması için Kongre ile çalışacağını söyleyen Obama, ordunun görevde kalmaya devam edeceğini belirtti.

Küresel ekonomiyi etkiler

Ordu mensuplarının zamanında maaşlarını alabilmeleri için bir tasarıya imza attığını dile getiren ABD Başkanı Obama, ancak Savunma Bakanlığı'ndaki sivil çalışanların izne çıkarılabileceğini ifade etti. Video mesajla halka seslenen Obama, yüzbinlerce hükümet çalışanın da bugün işyerlerine gidemeyeceğini söyledi. Sağlık reformundaki düzenlemelerin, hükümet kapansa da kapanmasa da bugün devreye gireceğini kaydeden Obama, "İşinizi yapmak için fidye peşinde olamazsınız" ifadesini kullandı. Obama, "Devletin tek bir organındaki, Kongre'nin tek bir kanadındaki tek bir partinin içindeki bir kesim, sırf bir seçimin sonuçlarının intikamını almak için hükümeti kapatamaz" dedi. ABD'de hükümetin kepenk kapatmasının günlük maliyetinin 300 milyon doları bulacağı belirtiliyor. Uzmanlar, ABD'de söz konusu krizin uzun sürmesi halinde, bu durumun küresel ekomomi üzerinde de olumsuz etkileri olabileceğini belirtiyor. Toparlanmaya başlayan ABD ekonomisinin, yeniden resesyona girmesinden endişe ediliyor.

Askerler etkilenmeyecek

ABD'de federal hükümetin hizmetleri 1995-96 döneminde 21 gün boyunca askıya alınmıştı. O dönemde, Cumhuriyetçi Parti, Demokrat Başkan Bill Clinton'dan kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini istemişti. Haftalar süren müzakerelerden sonra, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bu teklife yakın bir bütçe üzerinde uzlaşma sağlamış ve kamu hizmetleri yeniden başlamıştı. Zorunlu olmayan tüm federal hizmetlerdeki yaklaşık 1 milyon memur, ücretsiz izinli sayılacak. Ulusal parklar, müzeler kapanacak. Belediyeler çöpleri toplamayabilir. ABD ordusu etkilenmeyecek. 1.4 milyon ordu mensubu görevlerine devam edecek. Havalimanlarının güvenliğini sağlayan memurler, istihbarat görevlileri ve sınırda görev yapan memurlar bu durumdan etkilenmeyecek

Memurlar nasıl etkilenecek?

Photo2 : ABD

İlk aşamada 800 bin memur ücretsiz izinli sayılacak. Söz konusu memurların çalıştığı kurumlar da kapalı kalacak. Kritik pozisyonlardaki bazı memurlar ise çalışmak zorunda kalacak ancak maaş alamayacak. Sosyal yarım ve emekli maaşlarında kesinti söz konusu değil. Asker ve yaşlılar için mevcut olan sağlık programları devam edecek. İhtiyacı olanlara gıda yardımına devam edilecek. Ancak sosyal yardım için yeni başvurularda gecikmeler yaşanacak.

Mortgage etkilenecek

1 milyondan fazla memur maaş alamadığı için faturalarını ve kiralarını ödeyemeyecek. Devletle çalışan özel şirketlere ödeme yapılamayacak. Bu durumdan en fazla mortgage etkilenecek. ABD hükümetinin kepenk indirmesinin tarihi uzadıkça, borsa da zarar görecek.

Yabancıların statusu

Bu durumdan en fazla turistler etkilenecek. 350 ulusal park bu süre içerisinde kapalı kalacak. Müzeler de kapalı kalacağı için hizmet veremeyecek. ABD Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliklerdeki vize birimlerini kapatmayacağını açıkladı. Ancak vize işlemlerinin de yavaşlaması bekleniyor.