Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD'den Özbekistan açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan'a bağlı Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'ndeki olaylardan kaygı duyduğunu dile getirerek, tarafları şiddetten kaçınmaya çağırdı.
ABD'den Özbekistan açıklaması
06 Temmuz 2022 08:47:55
ABD Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan'a bağlı Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'ndeki olaylardan kaygı duyduğunu dile getirerek, tarafları şiddetten kaçınmaya çağırdı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "ABD, Karakalpakistan'daki son olaylardan duyduğu endişeyi ifade ediyor ve tüm tarafları bu gerilimlere barışçıl bir çözüm bulmaya ve şiddetten kaçınmaya çağırıyor." ifadeleri kullanıldı.

Çıkan olaylardan ölenlerin ailelerine başsağlığı dilenen açıklamada, Washington yönetiminin Özbekistan'ın demokratik reformları uygulama çabalarını desteklediğine dikkat çekildi.

Açıklamada, ayrıca şu ifadeleri kullanıldı:

"Yetkilileri, Özbekistan'ın uluslararası yükümlülükleri ve taahhütleri doğrultusunda barışçıl toplanma ve ifade de dahil olmak üzere tüm temel hakları korumaya çağırıyoruz. Yetkilileri, uluslararası normlar ve uygulamalarla uyumlu, şiddete ilişkin eksiksiz, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yürütmeye çağırıyoruz. ABD, Özbekistan'ın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne uzun süredir verdiği desteği sürdürüyor."

Karakalpakistan'daki protesto gösterileri

Özbekistan Anayasası'nda Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nin statüsüyle ilgili maddelerin değiştirileceğine ilişkin bazı tekliflerin gündeme gelmesinin ardından 1 Temmuz'da Karakalpakistan'da protesto gösterileri düzenlenmişti.

Özbekistan İçişleri Bakanlığı, söz konusu gösterilerin ülke anayasasında yapılması öngörülen değişiklikleri "yanlış yorumlayan" bir grup vatandaş tarafından düzenlendiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, gösterilerin gerçekleştiği Nukus'a giderek, buradaki vatandaşlarla bir araya gelmiş ve Karakalpakistan'ın statüsünün değiştirilmeyeceğini bildirmişti.

Mirziyoyev'in gösterilerin devam etmesi nedeniyle imzaladığı kararnameyle Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde 2 Ağustos'a kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

Özbekistan Cumhuriyet Başsavcılığı ise yaşanan olaylarda 18 kişinin öldüğünü, 243 kişinin de yaralandığını, olaylarla ilgili 516 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.