Dolar (USD)
34.33
Euro (EUR)
36.34
Gram Altın
2841.45
BIST 100
9420.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD örtülü silah ambargosu başlattı

ABD, S400 ile ilgili Ruslarla anlaşan Türkiye'ye yaptırım uygulamaya başladı. Senato S400'leri Türkiye'ye getirecek firmaları kara listeye alırken, Pentagon 2017 yılında teslim etmeyi taahhüt ettiği 2 adet F-35'i vermemek için bahaneler üretiyor.
ABD örtülü silah ambargosu başlattı
01 Kasım 2017 09:51:00
ABD, S400 ile ilgili Ruslarla anlaşan Türkiye'ye yaptırım uygulamaya başladı. Senato S400'leri Türkiye'ye getirecek firmaları kara listeye alırken, Pentagon 2017 yılında teslim etmeyi taahhüt ettiği 2 adet F-35'i vermemek için bahaneler üretiyor.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Savunma Müsteşarlığından emekli Savunma Sanayi Uzmanı Ahmet Necip Boynueğri konunun arka planını gazetemiz ile paylaştı. Amerika bu tarz yaklaşımları her zaman sergiliyor diyen Boynueğri, "İlk F-4 Fantom uçaklarımız Kıbrıs harekatı sırasında paraları ödenmesine rağmen teslimi edilmemişti. Gemilerde de buna benzen bir durum yaşandı. 90 yıllarda Bazı firkateynleri teslim etmemişlerdi. Buna benzen birçok örnek var. Türkiye ilişkilerini kendini güvenliğe alacak şekilde götürmelidir" şeklinde konuştu.

"Türkiye Kendi Güvenliğini Sağlamalı"

Boynueğri sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Müttefiklik ilişkisi içerisinde kendi ülkemizin çıkarlarına göre hareket etmemiz gerekir. Ama kritik zamanlarda güvence sağlanan bir şemsiye gibi hissederken ihtiyacımız olduğu zaman savunma sanayinin gelişmesi ya da bölgemizde var olan tehditlere karşı Patriotların gelmesi gibi durumlarda tamamen açıkta kaldığımızı görüyoruz. Amerika bölgede Türkiye'ye karşı bir savaş açmış durumda bunu Suriye'deki durumdan çok açık görüyoruz. Aslında çok geç kaldık bir an önce kendi göbek bağımızı kesmemiz lazım. NATO'nun askeri kanadı ile ilgili S400'ler ile ilgili yapılan açıklama aslında bunların bilinçaltındaki yaklaşımlarını sergiliyor. Rusya ile S400 ve Ukrayna ile tank motoru anlaşmasında olduğu gibi kendi çözümlerimizi üretmemiz gerekiyor. Şu an ki çözüm arayışları çok doğru görünüyor ama bunun kısa zamanda her alanda başlatılması gerekiyor. Türkiye'nin artık kaybedecek zamanı yok. F-35'lerin başından beri sorunları var. Sanki sorunlu çıkması için özel gayret sarf edilmiş bir proje gibi görülüyor. Bu ülkeye katkısı olan paydaşların bu ülkeye olan kazanımlarını engellemek için projede zaman zaman pürüzler çıkararak ya da farklı gerekçeler ortaya koyarak tamamen ülke bazında istedikleri kontrolü yapıyorlar. Savaşta zaman önemliu2026"

"Bütün sistemler milli olmalı"

C4Defence Dergisi Uçak Mühendisleri ortak savaş sistemleri hakkında ise şunları söylediler: "İsrail'e F-35'lerin teslim başladı. Türkiye'nin S400 füzesi almasındaki tepkiler NATO'nun Çin füzelerinde yaptığı çekinceyi akla getiriyor. NATO sistemi olmayan bir yapıyı sisteminize entegre ettiğinizde bütün diğer savunma sistemlerinin dost düşman kodlarını bir başka devlete aktarmış oluyorsunuz. Yabancı sistem getiriyorsanız bunları kime karşı kullanacaksınız. Dost düşman kodlarını sisteme tanımlamalısınız. Bu bilgilerin başka ülkelere geçmesini kimse garanti edemez. Uçaklar saldıracakları sistemlerin frekanslarına ihtiyaç duyarlar. Siz başka bir sistem aldığınız zaman bu frekanslar elinize geçmiş olur. Sizdekilerde onlara geçer. Bütün sistemleri milli olarak yapmadığınız sürece bir dış kaynaktan aldığınız sürece o dış kaynağa kısmen de olsa dolaylı da olsa hizmet edebilirsiniz. Bütün sistemi geliştirme safhasında tüm noktalarıyla harekete geçirmeniz gerekiyor. Bu bizim kendi geleceğimiz kendi güvenliğimizdir"

"Ya geliştireceğiz Ya Alacağız"

Havakuvvetleri Eski Personeli Haluk Yıldırım, F-35'in bazı parçalarının TAİ tarafından üretildiğin belirtti ve şunları kaydetti: " F-35'lerin üretimi ile ilgili sıkıntılar var. Önemli parçaların dışındaki parçaların üretimini başka ülkelere de verebiliyorlar. Yani aynı parçayı iki ülkede üretebiliyorlar. Son zamanlarda konjonktürün değişmesinden dolayı üretimde bizim olmamızı istemiyor olabilirler. Başka yerlerde aynı parçaları üretiyorlarsa bizim aradan çıkmamızı istiyor olabilirler. Ama ben bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. NATO sistemleri ile başka sistemler farklıdır. Hem mühimmat hem kullanılan frekanslar açısından farklıdır. Bir NATO birliği bir hareket yaptığında, hedefe elektronik karıştırma uygulandığı zaman bu hareket kendi cihazlarını karıştırmaz. Ama S400'ler ile NATO ülkesi olan bir ülkeyi de etkileyecek. Biz NATO ülkesini vuracak bir konuma da gelmiş oluyoruz. Bu Amerika'da rahatsızlık uyandırmış olabilir. Suriye'deki YPG'yi silahlandırma DAEŞ'e karşı değil. Tanksavar ve Uçaksavarlar verildi. Görülüyor ki bunlar Türkiye'nin bir müdahalesinde kullanılmak üzere verilmiş silahlar. Belki Amerika'nın buraya kendisinin de gelme fikri olabilir. O zaman Türkiye'de bulunacak bir S400 füzeleri onlar için büyük tehdit olacaktır. O sebeple de önlem alıyor olabilirler. Bizim çok acil yerden atılan uzun menzilli hava savunma füzelerine ihtiyacımız var, şu anda bizde böyle bir silah yok. Kısa mesafeli silahları biz üretmeye başladık. Ama yüksek irtifadan geçen uçaklar için uzun menzil olan Patroit gibi yapılar lazım. Patroit istedik vermediler. Ya geliştireceğiz ya da en kısa yoldan alacağız."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin