ABD mahkemesinden, "Teksas'ta göçmenlere karşı kurulan yüzer bariyerlerin kaldırılması" talimatı
ABD Adalet Bakanlığınca, yüzer bariyerlerin kaldırılması davasında, bölge hakimi Ezra, ihtiyati tedbir kararı alarak, Teksas yönetimine 15 Eylül’e kadar yüzer bariyerlerin sudan çıkarılıp nehir kıyısına taşınması talimatı verdi.
Ezra, kararında yüzer bariyerlerin tamamıyla sökülmesi kararını vermekten kaçınmakla birlikte söz konusu bariyerlerin, güvenliğe ve komşu ülkelerle ilişkilere tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Yüzer bariyerlerin kurulum amacını da sorgulayan Ezra, kurulduğu şekliyle yasa dışı göçü önemli ölçüde azalttığına dair elde "inandırıcı bir kanıt" olmadığını belirtti.
Adalet Bakanlığı Başsavcı Yardımcısı Vanita Gupta da Ezra'nın kararına ilişkin yazılı açıklamasında, "Mahkemenin, yüzer bariyerlerin hukuka aykırı ve diplomatik ilişkilere, kamu güvenliğine, seyrüsefere, Rio Grande Nehri ve çevresindeki federal kurum yetkililerinin faaliyetlerine onarılamaz şekilde zarar verdiğine karar vermesinden memnuniyet duyuyoruz." ifadesini kullandı.
Bariyerlerin kaldırılmasına ilişkin dava, Biden yönetiminin Teksas’ın sınır politikalarına itiraz mahiyetinde ABD Adalet Bakanlığınca açılmıştı.
Teksas eyalet yönetimi, karara itiraz edeceklerini duyururken, Vali Greg Abbott, mahkeme kararının, Başkan Joe Biden’ın, Teksas’ın en başından itibaren yapması gerekeni yaptığını kabul etmesini yalnızca geciktireceğini ifade etti.
Abbott'un, düzensiz göçmenlerin nehirden geçişlerini engellemek için temmuzda Rio Grande Nehri üzerine kurdurduğu yüzer dev şamandıra bariyeri, ülkede tartışmalara neden olmuştu.
ABD Adalet Bakanlığı, nehrin akışına çevresel etkileri, halk sağlığını tehlikeye atması ve insanlık dışı olduğu gerekçesiyle Teksas yönetiminden şamandıra bariyerinin kaldırılmasını talep etmişti.
Vali Abbott da Biden yönetimini, düzensiz göçmenler için yeterince önlem almamakla eleştirerek, Teksas'ın kendi sınırlarını koruma yetkisinin olduğunu savunmuştu.
Bakanlık da göçmenlik politikasını belirleme yetkisinin federal hükümette bulunduğunu vurgulayarak, sınırda Eagle Pass ile Piedras Negras arasında kurulan 305 metre uzunluğundaki dev şamandıra bariyerinin yasa dışı olduğu gerekçesiyle Teksas yönetimini mahkemeye vermişti.
Meksika hükümeti de bariyerin uluslararası sınır anlaşmalarını ihlal ettiği yönünde şikayette bulunmuştu.
Eagle Pass, düzensiz göçmenlerin en fazla yasa dışı giriş yaptığı Teksas sınırındaki geçiş noktalarının başında gelirken 2023'ten bu yana 270 binden fazla düzensiz göçmenin bu bölgeden giriş yaptığı kaydediliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.