ABD, İsrail'den yazılı güvence istedi
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, bugün bakanlıkta düzenlediği günlük basın brifinginde, Gazze'deki son durumu ve Amerikan silahlarının işgalci İsrail'e gönderilmesiyle ilgili güncel tartışmaları değerlendirdi.
Miller, basın mensuplarının işgalci İsrail'e giden Amerikan silahlarının uluslararası hukuka uygun kullanımıyla ilgili sorularını yanıtladı. Sözcü, bu konuda Başkan Joe Biden tarafından şubat ayı başında yayımlanan ulusal güvenlik memorandumunun sürecinin hala devam ettiğini belirtti.
Miller, söz konusu memorandumun sadece İsrail'i değil, ABD'den silah yardımı alan diğer ülkeleri de kapsadığını vurguladı. Ayrıca, Amerikan medyasında yeni çıkan haberlerde memorandumun temelde İsrail'le bağlantılı olarak çıkarıldığı iddialarına katılmadığını belirtti.
Miller, "İsrail de dahil söz konusu ülkeler bize, bu silahları savaş hukukuna uygun kullanacakları ve kasıtlı olarak insani yardımları engellemeyecekleri hususlarında yazılı güvence verecekler. Bu ülkeler memorandumdan itibaren 45 gün içinde bu yazılı güvencelerini sunacaklar. Şu anda ilgili ülkelerle bu süreci yürütüyoruz." değerlendirmesini yaptı.
ABD Başkanı Biden, 8 Şubat'ta yayımladığı memorandumda, Dışişleri Bakanlığına ABD'den silah yardımı alan ülkelerden yazılı güvence alınmasını ve bu güvencelerin yıllık olarak Kongreye sunulmasını karara bağlamıştı. Memorandumda, yazılı güvenceyi vermeyen ülkelere askeri yardımların geçici olarak askıya alınabileceği belirtilmişti.
Memorandumun İsrail'in Gazze'de kullandığı Amerikan silahlarıyla ilgili olduğu yönündeki yorumlar Amerikan medyasına yansımış, Biden yönetimi ise söz konusu yazılı güvencelerin ilgili tüm ülkelerden istendiğini dile getirmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.