ABD ile Rusya arasında veto savaşları
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD ve Rusya'nın İsrail-Filistin çatışması ile ilgili sunduğu iki ayrı karar tasarısı görüşüldü.
BMGK, 15 üye ülkeden oluşuyor ve önce ABD'nin sunduğu karar tasarısı oylamaya sunuldu. Oylamada, 10 ülke 'evet' oyu kullanırken, 2 ülke 'çekimser' ve 3 ülke 'hayır' oyu verdi. BMGK'de daimi üye olan Rusya ve Çin, 'hayır' oyu verdikleri için ABD'nin karar tasarısı veto edildi. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de 'hayır' oyu kullandı.
ABD'nin sunduğu karar tasarısı reddedildi
ABD'nin sunduğu karar tasarısında, insani bir duraklamanın sağlanması talep ediliyordu. Tasarıda aynı zamanda Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırılar kınanırken ülkelerin meşru savunma haklarına vurgu yapılıyordu. Tasarıda insani yardımın Gazze'ye sürdürülebilir bir şekilde ulaştırılması gerektiği vurgulanıyordu. Ayrıca, tarafların uluslararası hukuka uygun olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulunuldu.
ABD'nin karar tasarısının veto edilmesinin ardından Rusya, Gazze'de insani bir ateşkes çağrısı içeren bir karar tasarısı sundu. Ancak bu tasarıya 4 'evet', 9 'çekimser' ve 2 'hayır' oy verildi. Daimi üyeler ABD ve İngiltere'den 'hayır' oyu alan Rusya'nın tasarısı da reddedildi.
Rusya'nın tasarısında, Gazze'deki kötüleşen insani duruma dikkat çekilerek, bu durumun bölgedeki güvenlik ve barışı tehdit ettiği vurgulanmıştır. Tasarıda, acilen kalıcı ve tüm tarafların saygı göstereceği bir insani ateşkes sağlanması çağrısı yapılmış ve bunun insani yardımların ulaşımına katkı sağlayacağı ve sivilleri koruyacağı belirtilmiştir. Karar tasarısında ayrıca Hamas'ın korkunç saldırıları kınanmış ve rehinelerin serbest bırakılması talep edilmiştir. Gazze'ye yönelik tam ablukanın reddedildiği tasarıda İsrail ordusunun bölgeleri boşaltma emrini geri çekmesi gerektiği ifade edilmiştir. Reddedilen tasarıda, tüm taraflara uluslararası hukuka uygun olarak yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı da yer almıştır.
BMGK, son 10 günde İsrail-Filistin'deki duruma ilişkin 4 karar tasarısını veto etmiştir. Geçen hafta Brezilya ve Rusya'nın sunduğu iki farklı karar tasarısı da reddedilmişti."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.