ABD: Hindistan'daki tartışmalı Vatandaşlık Yasası'nın uygulanmasından endişeliyiz
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, Hindistan'da uygulamaya konulan 2019 tarihli Vatandaşlık Yasası'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Miller, 31 Aralık 2014'ten önce Hindistan'a gelen gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık vermeyi amaçlayan yasanın uygulanmasından endişe duyduklarını dile getirdi.
ABD'nin yasanın uygulama sürecini yakından takip edeceğini belirten Miller, dini özgürlüklere saygı duyulmasının ve herkese yasalar önünde eşitliğin sağlanmasının demokrasi için önemine dikkati çekti.
- Yüksek Mahkeme itirazları görüşecek
Öte yandan, Hindistan yerel basınına göre, Yüksek Mahkeme, 11 Mart'ta uygulamaya konulan Vatandaşlık Yasası'na karşı yapılan itirazları görüşeceğini duyurdu.
Mahkemenin açıklamasında, Müslümanların kapsam dışında bırakıldığı yasaya yönelik itirazların 21 Mart'ta dinleneceği ancak yasanın "ara bir kararla durdurulamayacağı" bildirildi.
- Pakistan, yasanın inanç temelli ayrımcılığa yol açtığı düşüncesinde
Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç da insanlar arasında inanç temelli ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle yasayı eleştirerek, yasanın uygulanmasına şiddetle karşı olduklarını söyledi.
- Yasa 2019'da büyük protestolara sahne olmuştu
Hindistan'da komşu ülkelerden gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ve aynı konumdaki Müslüman göçmenleri dışarıda bırakan "Vatandaşlık Yasası'nda değişiklik öngören tasarı" 2019'da kanunlaşmış, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Ülkenin çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan yasa, geniş çaplı protestolara yol açmıştı.
Birleşmiş Milletler (BM), yasayı "endişe verici" ve "temelde ayrımcı" olarak nitelendirmişti.
Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'daki dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ile Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.