ABD, Gürcistan'daki "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısından endişeli
Patel, basına yaptığı açıklamada, tasarının yasalaşması halinde Gürcistan vatandaşlarının yaşamlarını iyileştirmek için çalışan sivil toplum kuruluşlarının ve Gürcistan vatandaşlarına bilgi sağlamak amacıyla ülkede faaliyet gösteren medya kuruluşlarının damgalanabileceğini söyledi.
Gürcistan hükümetine bu yasadan derin endişe duyduklarını yinelemeye devam edeceklerini vurgulayan Patel, "Sivil toplumun, gazeteciliğin ve medya kuruluşlarının her demokratik toplumun temel taşları olduğunu düşünüyoruz ve Gürcistan hükümetini bu tasarının Avrupa Birliği (AB) norm ve değerleriyle uyumlu olmadığı ve Gürcistan'ın AB yolundaki ilerlemesini kesinlikle olumsuz etkileyeceği yönündeki uyarıları dikkate almaya çağırıyoruz." dedi.
Öte yandan, AB de tasarının kabul edilmesinin Gürcistan'ın Birlik'e katılım sürecini olumsuz etkileyeceğini açıkladı.
- Tasarı karşıtı protestoda iki kişi gözaltına alındı
Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin parlamentoya sunduğu tasarıya karşı protestolar sürüyor.
Başkent Tiflis'te dün akşam saatlerinde parlamentonun önünde toplanan binlerce kişi, ön onay alan tasarının geri çekilmesini istemişti.
Şota Rustaveli Caddesi'ni trafiğe kapatan binlerce kişi, gösteri sırasında "Rus yasasına hayır" ve "Avrupa'ya doğru yola devam" sloganları atmıştı.
Gece yarısına doğru hükümet binasına yürüyüşe geçen bazı göstericiler de binanın önünde saatler boyunca slogan atmıştı.
Gösteriye katılan bazı muhalefet partilerinin temsilcilerinin hükümet binasına girmeye çalışmaları sonucu iki kişi gözaltına alınmıştı.
- Yasa tasarısında "Yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" tanımı kullanılacak
Parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze, yaptığı açıklamada Gürcistan'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının finansmanının yüzde 90'ından fazlasının şeffaf olmadığını savunmuştu.
Ülkesindeki uluslararası mali kuruluşların Gürcistan'daki STK ve medya gibi kurumlara sağladıkları finansman hakkında şeffaf bilgi alınmasının imkansız olduğunu belirten Mdinaradze, "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısını yeniden sunmaya karar verdiklerini bildirmişti.
Yasa tasarısı içeriğinin geçen yılkiyle aynı olduğunu dile getiren Mdinaradze, sadece daha önce içindeki "yabancı etki ajanı" yerine "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" tanımının kullanılacağını belirtmişti.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze de hükümet olarak açık ve şeffaf çalıştıklarını ifade ederek, ülkesinde faaliyet gösteren tüm STK'lerin de şeffaf çalışmaları gerektiğini vurgulamıştı.
- Geçen yıl gösterilere neden olmuştu
İktidardaki Gürcü Hayali Partisi, "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısını ilk olarak Mart 2023'te parlamentoya sunmuştu.
Tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu.
Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasa tasarısının Rusya'nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek iptalini istemişti.
Muhalifler, tasarının iptali için gösteriler başlatmış, parlamentoda milletvekilleri arasında kavgalar çıkmış, Tiflis sokaklarında protestolar düzenlenmişti.
Gösterilerin büyümesi üzerine Gürcü Hayali Partisi, parlamentoda ön onay alan yasa tasarısını geri çekmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.