ABD, Harvard'a soruşturma başlattı
Harvard’ın genellikle beyaz, mezun yakını öğrenci adaylarına ayrıcalık tanıyan kabul süreci, haziran ayında yüksek mahkemenin üniversite kabullerinde pozitif ayrımcılık yapılmasına karşı çıkmasıyla yeniden odak konusu oldu.
New England bölgesindeki siyahi ve Latin toplumu grupları adına 3 Temmuz'da "Lawyers for Civil Rights (Vatandaşlık Hakları Savunucuları)" isimli grup tarafından yapılan şikayette, mezunlarla bağı olan aday öğrencilerin Harvard’a kabul edilme olasılıklarının 7 kat daha fazla olduğunu ve bir sınıfın yaklaşık üçte birini oluşturabildikleri ifade edilerek, bu öğrencilerin yüzde 70’inin beyaz olduğu vurgulandı.
Öğrenci seçimlerinde ayrımcılık yapılıyor
Gruptan yapılan yazılı açıklamada, büyük çoğunluğu beyaz olan, Harvard mezunu ve bağışçı yakınlarına ayrılan kontenjan yüzünden niteliği yüksek, Harvard’a girmeyi hak eden beyaz olmayan başvuru sahiplerinin zarar gördüğü vurgulandı.
Ayrıcalıklı muamele nedeniyle başvuru sahibi aday öğrencilerin liyakatine bakılmadığı belirtilen açıklamada, bu durumun "yalnızca aday öğrencinin içine doğduğu aile nedeniyle temin edilmiş haksız bir avantaj" olduğu ifade edildi.
ABD Eğitim Bakanlığı, grubun Harvard'ın lisans programlarına kabul sürecinde bağışçı ve mezun bağı olanlara “ırk temelinde ayrımcılık yaptığı” iddialarını soruşturduğunu bildirdi.
Üniversite, politikalarının gözden geçirildiğini açıkladı
Harvard Üniversitesinden yapılan açıklamada, üniversitenin kabul politikalarının yüksek mahkemenin pozitif ayrımcılıkla ilgili kararından sonra yasalara uygunluğu bağlamında gözden geçirildiği belirtildi.
Açıklamada, bu süreçte, Harvard’ın farklı geçmiş ve arka plana sahip öğrencilerin üniversiteye başvurmasını teşvik çabalarını iki katına çıkarmaya kararlı olduğu vurgulandı.
Connecticut'taki Wesleyan Üniversitesi aile bireylerinin okulla ilişiği olan aday öğrencilere kabulde ayrıcalıklı muamele yapma politikasına son vereceğini geçen hafta duyurmuştu.
Son yıllarda, Massachusetts'teki Amherst Koleji, Pensilvanya'daki Carnegie Melon Üniversitesi ve Maryland'deki Johns Hopkins Üniversitesi gibi okullar da mezun yakınlarına öncelik tanıyan kabul politikalarını değiştirdi.
Harvard Üniversitesi
Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinin Cambridge kentinde yer alan, dünyanın en prestijli ve tanınmış üniversitelerinden biridir. 1636 yılında kurulan Harvard, Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski yükseköğretim kurumlarından biridir ve Ivy League üniversiteleri arasında yer alır.
Harvard Üniversitesi, birçok farklı alanda eğitim ve araştırma faaliyetleri sunan geniş bir üniversite olup lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim vermektedir. Tıp, hukuk, işletme, mühendislik, eğitim, sanat, sosyal bilimler, doğa bilimleri ve beşeri bilimler gibi birçok alanda önde gelen akademik programları bulunmaktadır.
Harvard, dünya çapında ünlü ve başarılı mezunları, öğretim üyeleri ve araştırmacıları ile bilinir. Ayrıca, dünya çapında etkili olan birçok önemli araştırma merkezi ve kütüphaneye sahiptir.
Harvard Üniversitesi, bilimsel araştırma, topluma hizmet ve liderlik için eğitimli bireyler yetiştirme misyonuyla çalışır. Yüksek standartları, akademik mükemmellik ve bilimsel gelişime olan katkıları nedeniyle dünya genelinde büyük saygınlığa sahiptir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.