ABD Dışişleri Bakanlığı: Trump ve Biden yönetimlerinin Afganistan'dan çekilme hazırlıkları yetersizdi
ABD'de Donald Trump ve Joe Biden yönetimlerinin Afganistan'dan çekilme sürecindeki hazırlıklarının "yetersiz olduğu" ve bunun Afganistan yönetimi ve ABD ile işbirliği yapan Afganlar için "ciddi sonuçlar" doğurduğu kaydedildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilme sürecini inceleyen raporun bir kısmını kamuoyuyla paylaştı.
Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın talimatıyla hazırlanan raporda, Afganistan'da Eşref Gani hükümetinin "ani çöküşü" ve Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de Kabil'e girmesiyle ABD Dışişleri Bakanlığının "benzeri görülmemiş bir ölçek ve karmaşıklıkta" bir görevle karşı karşıya kaldığı belirtildi.
Afganistan'dan çekilme sürecinden birçok ders çıkarılması gerektiği belirtilen raporda, diğer yandan ABD'nin Afganistan'daki 20 yılı aşan varlığı ve ayrılması sırasında yaşananların "kendine mahsus" bir doğası olduğu savunuldu.
Raporda, hem eski ABD Başkanı Trump hem de mevcut Başkan Biden'ın ABD'nin Afganistan'daki askeri misyonunu sona erdirme kararlarının, Afgan hükümetinin varlığını sürdürebilme ve güvenliği kapsamında "ciddi sonuçlar doğurduğu" değerlendirilmesine yer verildi.
Raporda, her iki yönetimde de çekilmeyle ilgili "en kötü durum senaryosunun hazırlanması" ve bunun ne kadar hızlı sürede gerçekleşebileceği konusundaki üst düzey değerlendirmelerin "yetersiz" olduğu vurgulandı.
Amerikan askerlerinin çekilmesi kararının Dışişleri Bakanlığı için "devasa bir zorluk" teşkil ettiği aktarılan raporda, ABD ile Taliban arasında 2020'de imzalanan anlaşmadan da önce Trump'ın Afganistan'daki askeri varlığı sonlandırma niyetinin sinyallerini verdiği belirtildi.
Raporda, Trump yönetimi görevden ayrıldığında ABD'nin Afganistan'daki diplomatik varlığını nasıl sürdüreceği, Afganlara ne olacağı gibi bir dizi kilit sorunun yanıtsız kaldığı dile getirildi.
Afganlara verilecek özel vizelerle ilgili Trump yönetiminin süreci iyi yönetmediği ifade edilen raporda, Biden yönetiminin bu kapsamda yaptığı çalışmalardan bahsedildi.
Raporda, Dışişleri Bakanlığının Afganistan'dan çekilme kararının ardından nasıl çalıştığına dair detaylar verilirken, olası bir krize karşı daha hazırlıklı olunması hususunda ise bazı önerilerde bulunuldu.
Bu öneriler arasında krize hazırlık ve yanıt verebilme kabiliyetlerinin geliştirilmesi, krizle ilgilenecek özel bir yönetici kadrosunun belirlenmesi, siyasilerle bu sürede yürütülecek temas ve kriz anında iletişim konularında tavsiyelere yer verildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.