Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD, bir türlü hazmedemediği harekat yüzünden Rusya'yı hedef aldı

İngiltere ve Rusya arasındaki 'ajan' krizini ABD'nin körüklediğini kaydeden Rus Güvenlik Uzmanı Çetin: ABD, Suriye'de Türkiye'ye desteğinden dolayı Rusya'ya ceza kesmek istiyor.
ABD, bir türlü hazmedemediği harekat yüzünden Rusya'yı hedef aldı
02 Nisan 2018 10:10:00
İngiltere ve Rusya arasındaki 'ajan' krizini ABD'nin körüklediğini kaydeden Rus Güvenlik Uzmanı Çetin: ABD, Suriye'de Türkiye'ye desteğinden dolayı Rusya'ya ceza kesmek istiyor.

KENDİNCE CEZA KESİYOR

Milat'a konuşan Rusya Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı Talat Enveroviç Çetin, 'ajan' oyununun tutmadığını belirterek "İngiltere ılımlı politikaya dönecek ama ABD gerilimi sürdürecektir. ABD Rusya'ya, Suriye'de Türkiye'ye verdiği desteğin cezasını kesmek istiyor" diye konuştu.

HEPSİ ABD'NİN EMRİNE GİRDİ

ABD'nin talimatıyla NATO ve AB'nin de küçük şirketler gibi Rusya'ya karşı birleştiğini vurgulayan Çetin, "İngiltere AB'deki ekonomik krizden kendini kurtarmak için AB'den çıktı. Ama iş Rusya'ya saldırmaya gelince İngiltere, ABD'nin bir emriyle birdenbire ana oyuncu oldu" dedi.

RUSYA'YA TÜRKİYE CEZASI

Rusya'nın Suriye konusunda Türkiye'ye verdiği desteğin ABD'yi rahatsız ettiğini vurgulayan Rusya Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı Talat Enveroviç Çetin, "ABD Rusya'ya ceza kesmek istiyor" dedi.

KORAY TAŞDEMİR / HABER MERKEZİ

İngiltere ile Rusya arasında çift taraflı ajanlık yaptıkları belirtilen Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın esrarengiz bir şekilde zehirlenmesinden Rusya'yı sorumlu tutan Britanya hükümeti, 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almış, Rusya aynı şekilde karşılık vermişti. ABD de Seattle eyaletindeki Rus konsolosluğunu kapatarak 60 Rus diplomatı sınır dışı etmişti. Yaşanan bu gelişmeler üzerine 'Ayna Taktiği' olarak bilinen bir yol izleyen Rusya, ABD'nin St. Petersburg'daki konsolosluğunu kaparak karşılık vermişti. Yaşanan gelişmeleri Milat'a değerlendiren Rusya Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı Talat Enveroviç Çetin, "İngiltere ılımlı politikaya dönecek ama ABD kendince bir bahane bulduğu için bu gerilimi devam ettirecektir. Zira ABD, Suriye konusunda Türkiye'ye destek veren Rusya'ya ceza kesmek istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Amerika'nın zoruna gitti

Rusya'nın St. Petersburg'daki konsolosluğu kapatmasının ABD'nin zoruna gittiğini ifade eden Çetin, ABD talimatıyla Rusya'ya karşı birleşme olunca NATO'nun ve AB'nin ABD'nin emirlerine uymaya başladıklarını kaydederek "İngiltere'nin AB'den çıkması sadece kendi ekonomik çıkarı içindi. Romanya ve Yunanistan gibi krizlerde uğraşmak istemedi ve 'Bu sorunlarla Almanya, Fransa uğraşsın' diyerek kendi yoluna baktı. Ama iş Rusya'ya saldırmaya gelince İngiltere, bir anda ABD'nin talimatıyla birdenbire ana oyuncu oldu" diye konuştu.

Amerika krizi tırmandıracak

Söz konusu krizin nereye varacağına ilişkin Çetin şu değerlendirmelerde bulundu, "Şu an bu Skirpal ile kızının hangi hastanede olduğu konusunda İngiltere bilgi vermiyor. Dolayısıyla neden zehirlendikleri konusunda kendilerinden istenilenleri söyleyecekler. Ama bu oyun tutmadı. Eski İngiliz diplomatlar, İngiltere'nin bu işi fazla uzatamayacağı görüşünde. Ama ABD konuyu uzatmaya devam edecektir .Zira bu noktada verilmek istenen mesaj Türkiye konusundadır. 'Türkleri başımıza sen bela ettin. Afrin, İdlip ve diğer bölgelerde verdiği destekle Türkler bu kadar ileri gittiler. Al sana bunun cezası' demek istiyorlar"

İngiltere ile Rusya arasında her zaman ajan krizinin olduğunu vurgulayan Çetin, "Rusya'dan büyük paralar ve önemli bilgiler ile kaçanların yer her zaman soluğu İngiltere aldı."