Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.11
Gram Altın
2892.88
BIST 100
10060.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD barışa hizmet etmiyor

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasına tepki gösteren AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı, "Barışa hizmet etmeyecek olan bu karar, daha fazla gözyaşı ve haksızlığa sebebiyet verecektir" dedi.
ABD barışa hizmet etmiyor
08 Aralık 2017 09:29:00
ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasına tepki gösteren AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı, "Barışa hizmet etmeyecek olan bu karar, daha fazla gözyaşı ve haksızlığa sebebiyet verecektir" dedi.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

ABD Başkanı Trump'ın; Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak ilan etmesi ve büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyacağını açıklaması büyük tepki topladı. Milat'a açıklamalarda bulunan AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı, bu kararın Birleşmiş Milletler'in 1980'de almış olduğu kararın aleyhinde hem uluslararası hukuka aykırı hem de vicdana aykırı olduğu vurgulayarak, "Biz bu kararın yerine yıllardır beklenen ve uluslararası kamuoyu tarafından da desteklenen 'İki devletli çözüm'ün desteklenmesini bekliyoruz. Amerika'nın almış olduğu bu karar bölgede barışa değil daha fazla gözyaşı ve haksızlığa sebebiyet verecek bir karardır. Türkiye Cumhuriyeti olarak iki devletli çözümün derhal yerine getirilmesi arzusundayız. Müslümanlar olarak hepimizin Kudüs'e sahip çıkması gerekiyor" dedi.

Kudüs, yalnız ve kimsesiz değildir

Kudüs'ün, Siyonist İsrail'in başkenti yapılmasına göz yumulmayacağının alrını çizen HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, "Kudüs; kırmızı çizgimiz, hassasiyetimiz, emanetimiz, onurumuz ve izzetimizdir. Kadim şehrimiz Kudüs üzerinden yürütülen bu provokasyona asla sessiz kalmayacağız. İslam dünyasının kutsal emaneti, üç dinin uyum içinde yaşadığı kadim şehrimiz Kudüs, yalnız ve kimsesiz değildir. Türkiye Cumhuriyeti, devleti ve milletiyle ilk kıblesini asla yalnız bırakmaz, Siyonizm'e teslim etmez. siyonistlere boyun eğmeyerek dik duran ülkemiz, bugün de bu dik duruşu sergileyecek, kendine umut bağlayan kardeşlerini asla yalnız bırakmayacaktır" şeklinde konuştu.

Müslümanlar bu oyuna 'Dur' diyecek

Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunun altını çizen Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Başkanı Ecevit Öksüz, "Müslümanlar üzerinde oynanmak istenen kirli oyunlara 'Dur' diyecek olan yine Müslümanlardır. İsrail'in, ABD'nin koruması altında şımarıklık, vicdansızlık, vandallık ve barbarlığı ile insanlığı ifsat etmesine, insanlığı bunca acının içerisinde büyük bir savaşa sürüklemesine asla izin verilemez. Kudüs ile ilgili İsrail, ABD veya diğer Siyonist uşaklarının aldığı karar bizim açımızdan yok hükmündedir. Bu noktada İmam Hatip nesli, Kudüs ve Mescid-i Aksa için her türlü mücadeleye, her zaman hazırdır. Kudüs yeniden ümmet ve insanlık için 'selamet yurdu' oluncaya kadar mücadelemiz sürecektir ve bu yolda asla gözümüzü budaktan esirgemeyeceğiz" dedi.

İslam Ümmeti artık yek vücut olmalı

Sanatçı Ahmet Yenilmez ise yaşananların devam eden bir operasyonunun sonucu olduğunu vurgulayarak şu şekilde devam etti, "Haçlı zihniyetinin yaşattıklarından daha farklı olan bu hamle, İslam coğrafyasını darmadağın olduğun bir halde yakaladı. Bu noktada ümmet yek vücut olacak bir yapılanmayı başlatmalıdır. İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı'ndan bütün müesseseler aslına göre rücu etmeli, kuruluş gayesine kendini yeniden dizayn etmeli ve masaya vurup İslam ümmetinin kendine gelmesi için gerekli hamleyi başlatmalıdır. Öncelikle aynı dinin evlatları olarak yerine bir araya gelememenin bir sorgulamasını yapmalıyız. Zira faturayı Türkiye ödüyor ve bu enkazın altından Türkiye tek başına kalkmak zorunda kalacak" şeklide konuştu.

Trump dünyaya zarara veriyor

Müslümanların ağırlıklı olduğu ve Hıristiyanlar için de kutsal olan kentin statüsünün Musevilere aitmiş gibi bir oldu-bitti ile kabul ettirilemeyeceğini belirten İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği (AYBİR) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı "Tüm dünya görmektedir ki, Trump'ın akıl ve izan dışı, ayrımcı ve Müslüman karşıtı politikaları bölge ve dünya barışına zarar vermektedir. Bu karara karşı Hıristiyan dünyasının ve uluslararası kuruluşların yeterli tepkiyi göstermesi gerekir. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de "Kudüs, İslam alemi bakımından kutsal bir şehirdir. Bizim açımızdan alınan bu karar yok hükmündedir. Sadece ABD'nin tanıması ile başkent olunmuyor. Çünkü dünya bu karara karşı çıkıyor" dedi.