ABD: Avustralya'daki çok uluslu askeri tatbikat Çin'e karşı birlik mesajı veriyor
Del Toro ve Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, Avustralya’da başlayan askeri tatbikat hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Del Toro ve Marles, Sidney deniz üssünde tatbikatı başlatırken, "ikili askeri bağların her zamankinden daha yakın olmasına" dair memnuniyetlerini dile getirdi.
"Talisman Sabre" isimli askeri eğitim tatbikatının Çin'e, "Amerika'nın müttefiklerinin güvenliklerini ve demokratik değerlerini savunmak için işbirliği yaptıklarına dair" bir mesaj nitelendiğinde olduğunu kaydeden Del Toro, ülkenin güvenlik çıkarlarını ve müttefiklerin paylaştığı temel değerleri savunmak için birlikte hareket etmeye hazır olduklarını belirtti.
Del Toro, müttefiklerin "tek bir görev gücü olarak hareket edebilmek" için birlikte tatbikat yapması gerektiğini aktararak, "Bu tatbikat dahil, ortaklarımız ve müttefiklerimizle gerçekleştirdiğimiz her şeyden, Çin'in alabileceği en önemli mesaj, müttefik ülkeler olarak temel değerlerle birbirimize son derece bağlı olduğumuzdur.” dedi.
Marles ise söz konusu tatbikatın, "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avustralya ile ABD arasındaki en önemli lojistik tatbikat olacağını" ifade etti.
Del Toro ve Marles, Avustralya'nın nükleer enerjili denizaltılara sahip olmasını öngören AUKUS anlaşmasında ilerleme kaydedileceği konusunda iyimser olduklarını kaydetti.
Avustralya ve ABD arasında 2005'de iki yılda bir yapılması planlanarak ortak askeri tatbikat olarak başlayan "Talisman Sabre"ye bu yıl 13 ülkeden 30 binden fazla askeri personel katılıyor.
4 Ağustos'ta sona erecek bu yılki tatbikatta Fiji, Fransa, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Tonga, İngiltere, Kanada ve Almanya yer alıyor.
Filipinler, Singapur ve Tayland da gözlemci olarak tatbikatta bulunuyor.
AUKUS anlaşması ardından başlayan tartışmalar
Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzalamıştı.
Bu kapsamda, Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilecek.
Anlaşma uyarınca Avustralya'nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltılar, Hint-Pasifik'te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin ortak değerleri ile çıkarlarının korunmasına katkı sunmak için kullanılacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.