Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.19
BIST 100
9099.12
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yunanistan'ın 'acemiler' adı verdiği köleleri!

Araştırmaya göre, Yunanistan mültecileri zorla çalıştırarak diğer mültecileri geri itmelerinde yardımcı olmaları karşılığında kısa süreli oturum izni veriyor.
Yunanistan'ın 'acemiler' adı verdiği köleleri!
28 Haziran 2022 21:16:44
Araştırmaya göre, Yunanistan mültecileri zorla çalıştırarak diğer mültecileri geri itmelerinde yardımcı olmaları karşılığında kısa süreli oturum izni veriyor.

Türkiye'den Yunanistan'a geçen göçmenlerin Yunan güvenlik güçlerine 'yardıma zorlanan' diğer mülteciler kullanılarak Türkiye'ye geri gönderildiği ortaya çıktı.

Le Monde, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD Report Munchen ve The Guardian basın kuruluşlarının yaptığı ortak çalışmaya göre Yunan sınır güvenlik birimleri, mültecileri Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderirken yine mültecileri kullandı ve bunun karşılığında bu kişilere kısa çalışma vizesi vaadetti.

"Consolidated Rescue Group" kuruluşu ile işbirliği yapan araştırmacı gazeteciler, geri itmelerde rol alan mültecilerle konuştu.

Bu kişiler şiddet kullanarak geri itme operasyonlarında rol aldıklarını anlattı. Yardım karşılığında ise kendilerine Yunan polisinin ülkede bir ay geçerli kalış izni vaadettiğini ileri süren işbirlikçiler, böylece Avrupa'nın kuzeyine doğru yolculuklarına devam etme şansı yakaladıklarını itiraf etti.

Yunan polisinin "köleleri"

Çalışmaya göre Yunan polisinin "acemiler" olarak adlandırdığı bu kişiler, birkaç yıl önce mültecilerin yolunu kesen çiftçi ve balıkçıların yerini aldı.

Konuyla ilgili görüşüne başvurulan emekli bir Yunan polisi, göçmen akışını engelleyen bu işbirlikçileri "gizli tutulmalarından dolayı görmediklerini" söylüyor.

Yardımcısı ise "Polis karakolunun konteynırlarında yaşıyorlar ve gelip gidebiliyorlar. Onlarla nehirde, çalıştıkları yerde ya da akşam karanlığında alışverişe gittiklerinde karşılaşıyorsunuz" diyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Josoor adlı sivil toplum kuruluşuna göre bu eğilim, 2020 yılından bu yana yasa dışı şekilde geri gönderilen (pushback) göçmenlerin ifadelerinde yer buluyor.

Yunan güçleri, Ankara'nın yüz binlerce göçmeni Avrupa'ya göndermekle tehdit ettiği Mart 2020'de bu uygulamayı yoğunlaştırmış. Sınırda görevli üç polis memuru bunu doğruladı.

Bir kıdemli memur, "Göçmenlerin bu şekilde zorla çalıştırılması siyasi destek görüyor. Hiçbir polis memuru tek başına hareket etmez" diyor.

Atina yönetimi şu ana kadar sığınmacıların geri itildiği konusundaki iddiaları kesin bir dille reddetti.

Araştırmacı gazetecilerin Yunanistan Sivil Savunma Bakanlığı'na bu iddialarla ilgili yönelttiği sorular yanıtsız kaldı.

"Günde 70 ila 100 mülteciyi geri götürdük"

"Maşa" ya da "köle" olarak Yunan polisinin kullandığı göçmenlere ulaşan gazeteciler sığınmacıların Türkiye'ye gönderilirken nasıl bir yöntem izlendiğini de ortaya çıkardı.

Yunanistan'a ulaşan sığınmacıların öncelikle saatlerce ya da birkaç gün sınır karakollarında tutulduğu ardından da kamyonlarla Meriç nehrine götürüldüğünü söyleyen "işbirlikçi mülteciler", orada kimsenin fark etmeyeceği şekilde beklediklerini ifade ediyor.

"Polis, tanınmamam için yüzü örten bere takmamı söyledi" diyen Saber adlı mülteci, göçmenleri lastik botlarla Türkiye'ye geri götürdüklerini belirtiyor.

Kendisi gibi mültecileri Türkiye'ye sınır dışı etmek zorunda kalacağını öğrenen Suriyeli Farhad ise bu yasa dışı trafiği organize eden İstanbul'daki kaçakçı ile işbirliği yapanları işe aldığını ve 5 bin euro karşılığında Yunanistan'da kalmalarına yardımcı olacağını söylediğini belirtiyor.

"Anlaşmaya göre bir hafta boyunca karakolda kalacak ve daha sonra Atina'ya doğru yola devam edecektik" diyen Farhad, "Bana sınır dışı etme işlemlerini gerçekleştirmem gerektiği söylendiğinde, botu nasıl kullanacağımı bilmediğimi söyledim. Mike bunu kabul etmezsem tüm paramı kaybedeceğimi ve İstanbul'a döndüğümde ortadan kaybolacağımı söyledi" diyor.

Mike adlı göçmen kaçakçısıyla çalışan 26 yaşındaki Suriyeli Hüsam ise Yunan güçlerinin kendilerinden "memnun" kalabilmesi için Mike'ın kendilerini dövdüğünü ve onlardan da aynısını yapmasını istediğini söyledi.

Saber, Hüsam ve Farhad günde 70 ila 100 kişiyi Türkiye'ye geri götürdüklerini ve bu yolda kazalara tanıklık ettiklerini söylüyor.

Bu "kölelik" işi sayesinde 45 gün sonra Hüsam'ın Yunanistan'dan oturum izni aldığı araştırmacı gazeteciler tarafından tespit edildi.

Normal şartlarda Yunanistan'da kalmasını sağlayan bu belge ile Hüsam başka bir Avrupa ülkesine yolculuk yapabildi.

Gazeteciler, bu kişilerin bahsettiği Mike adlı yasa dışı göçmen kaçakçısının Neo Cheimonio polis karakolu yakınında asker kıyafetli fotoğraflarını ele geçirdi.

Neo Cheimonio köyü Meriç'e 10 dakika mesafede bulunuyor.

Geri itmelere yardım etmeleri için bir aylık oturma izni

Geri itme operasyonları arasındaki süreçte polis tarafından kilit altında tutulan sığınmacılar, Yunanistan polis karakolu bahçesindeki kulübede yaşayan bir Suriyeli tarafından diğer sığınmacıları tekne ile Türkiye’ye geri itmede görevlendirildiklerini öne sürdü. Sığınmacıların ifadelerine göre, polis ise bu hizmetin karşılığında kendilerine Yunanistan'da bir ay kalmayı sağlayacak izin verdi.

Geri itilen göçmenlere kötü muamele

Kendisini "köle" olarak tanımlayan iki sığınmacı, polisin düzensiz göçmenleri aşırı kalabalık şişme botlarla Türkiye'ye geri itmeden önce soyup üzerlerindeki eşyaları aldığını ve onlara hakaret ettiğini anlattı.

Yunanistan'ın Türkiye sınırı yakınlarındaki Tychero polis karakolunda üç ay geçirdiğini ifade eden Suriyeli bir sığınmacı da sığınma talebinde bulunmak üzere Meriç'i geçtiğinde, kendisinin de dahil olduğu düzensiz göçmen grubunu polisin darbedip soyarak kalabalık hücrelere hapsettiğini aktardı.

Suriyeli sığınmacının ifadesine göre, İngilizce bilmesinin anlaşılmasının ardından, kendisine gündüz hücrede kapalı kalıp, gece geri itmelere yardım etmek koşuluyla bir aylık oturma izni sözü verildi. Bu anlaşmayı kabul etmemesi halinde insan kaçakçılığı suçuyla hapse girebileceği belirtilen sığınmacıya, bu görev karşılığında kendisine ödeme yapılmayacağı ancak geri itilen göçmenlerin eşyalarına el koyabileceği söylendi.

Neo Cheimonio polis karakolunda tutulan üç Suriyeli de benzer hikayeler anlattı. İnsan kaçakçıları ile 5 bin avro ücret karşılığı anlaştıklarını söyleyen sığınmacılar, geri itilmemek adına geri itmelerde Yunan polisi ile iş birliği sözü verdiklerini ileri sürdü.

Yunanistan makamları, geri itmelerle ilgili uluslararası insan hakları örgütleri, uluslararası basın, siyasetçiler ve birçok kurumun iddialarını bugüne kadar hep reddetti.

AB Yunanistan'dan araştırma yapmasını istedi

Avrupa Birliği (AB), Yunanistan'ın mültecileri zorla çalıştırarak, diğer mültecileri geri itmelerinde yardımcı olmaları karşılığında kısa süreli oturum izni vermesiyle ilgili son haberleri ciddiye aldığını, Yunanistan'dan araştırma talep ettiğini bildirdi.

AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, günlük basın toplantısında "Yunan polisinin mültecileri Türkiye'ye geri iterken başka mültecileri kendisine yardımcı olması için 'köle' gibi kullandığına" ilişkin haberlerle ilgili soru üzerine, "Haberleri gördük. Pozisyonumuz değişmedi. Komisyon bu tür eylemleri çok ciddiye alıyor. Milli yetkililerden bu tür iddiaları araştırmasını istedik." yanıtını verdi.

Hipper, "Güvenilir ve bağımsız bir kontrol mekanizması kurması gereken Yunan makamlarla yakın iş birliği içindeyiz. Bu, bu tür iddialara daha yapısal biçimde cevap verebilmemizi sağlar." diye konuştu.

AB'nin Yunanistan'a karşı ihlal süreci başlatıp başlatmayacağının sorulması üzerine Hipper, "Şu aşamada ihlal sürecinden söz etmiyoruz." dedi.

Johansson görüşecek

Hipper, AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson'un Yunan makamlarla yakın iletişimde olduğunu belirterek, "Perşembe günü Johansson, ilgili Yunan bakan ile bu konuda görüşecek." şeklinde konuştu.

Hipper, şunları kaydetti:

"Yunanistan'dan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine saygı gösterilmesini garanti altına almak için uygun sistemleri devreye sokması istendi. Yunanistan'ın buna tepkisini bekliyoruz. Dolayısıyla Yunan makamlarıyla çeşitli düzeylerde sürekli diyalog halindeyiz."

Le Monde, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD Report Munchen ve The Guardian basın kuruluşlarının yaptığı ortak çalışma, Yunan sınır güvenlik birimlerinin mültecileri zorla çalıştırarak, diğer mültecileri geri itmelerinde yardımcı olmaları karşılığında bir aylık oturum izni vadettiğini ortaya koymuştu.

Yunanistan makamları, geri itmelerle ilgili uluslararası insan hakları örgütleri, uluslararası basın, siyasetçiler ve birçok kurumun iddialarını bugüne kadar hep reddetti.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan