AB ile İngiltere arasında yeni dönem
Brüksel-Londra hattında yıllar süren zorlu görüşmeler, ürünlerin gümrüksüz ticaretine izin veren tarihi çözümle sona erdi.
Avrupa Birliği ve İngiltere, Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma müzakerelerinde uzlaşı sağladı.
İNGİLİZ BASINI: TARİHİ ANLAŞMA
İngiliz basını, anlaşmanın önemine dikkat çekti. Guardian'ın haberine göre, Brexit geçiş döneminin bitiminden bir hafta önce, Londra'nın Brüksel ile gelecekteki ticaret ve güvenlik ilişkilerine yönelik tarihi bir anlaşma yapıldı.
İngiltere, 31 Aralık'ta tek pazar ve gümrük birliğinden çıkacak. Bununla birlikte ürünlerin gümrük vergisinden muaf bir şekilde ticareti ve adli iş birliğine imkan veren yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek.
ANLAŞMA ÖNCESİ TELEFON TRAFİĞİ
Brüksel ile Londra arasındaki anlaşma, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında gerçekleşen yoğun telefon görüşmelerinin ardından geldi.
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER VAR
Johnson, anlaşma öncesinde çarşamba günü geç saatlerde kabinesine yaptığı açıklamada, her iki tarafın egemenliğine saygı duyduğunu söyledi.
Anlaşma, sivil nükleer işbirliği ve enerji bağlantılarından balıkçılık ve havacılığa kadar değişen konularda hükümler içeriyor.
İNGİLİZ BAŞBAKAN'IN SEVİNCİ
Boris Johnson, anlaşma sonrasında Twitter hesabından fotoğraflı paylaşımına "Anlaşma yapıldı" notunu düştü.
"PARAMIZIN KONTROLÜNÜ GERİ ALDIK"
Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Paramızın, sınırlarımızın, yasalarımızın, ticaretimizin ve balıkçılık sularımızın kontrolünü geri aldık. Anlaşma, İngiltere'nin her yerindeki aileler ve işletmeler için harika bir haber." denildi.
"SIFIR VERGİ, SIFIR KOTA"
Açıklamada, "AB ile bugüne kadar ulaşılan sıfır gümrük vergisi ve sıfır kotaya dayalı ilk serbest ticaret anlaşmasını imzaladık. Anlaşma, her iki tarafın da imzaladığı en büyük ikili ticaret anlaşması ve 2019'da 668 milyar sterlin değerinde ticareti kapsıyor." bilgisi paylaşıldı.
"1 OCAK'TA TAM BAĞIMSIZLIĞA SAHİP OLACAĞIZ"
İngiltere'nin artık AB kurallarına bağlı olmadığı aktarılırken, "Egemenliğin geri verilmesiyle ilgili tüm önemli kırmızı çizgilerimizi gerçekleştirdik. Bu da 1 Ocak 2021'de tam siyasi ve ekonomik bağımsızlığa sahip olacağımız anlamına geliyor." ifadesi kullanıldı.
"ŞİMDİ DİĞER ORTAKLARLA TİCARET ANLAŞMALARI YAPABİLİRİZ"
Avrupa Birliği ile varılan anlaşmanın ardından İngiltere'ye getirilecek puan temelli göçmenlik sisteminin, ülkeye kimlerin gireceğini tamamen kontrol altına alacağı, serbest dolaşımın sona ereceği vurgulanarak, açıklamanın devamında şöyle denildi:
"Artık bağımsız bir ticaret ülkesi olarak kullanabileceğimiz harika fırsatlardan tam olarak yararlanarak, dünyanın dört bir yanındaki diğer ortaklarla ticaret anlaşmaları yapabiliriz."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.