AB ülkeleri, elektrik piyasası reformunda anlaşamadı
AB ülkelerinin enerjiden sorumlu bakanları, elektrik piyasası reformunu görüşmek üzere Lüksemburg'da bir araya geldi.
Toplantı bitiminde açıklamalarda bulunan AB Dönem Başkanı İsveç Enerji Bakanı Ebba Busch, "Bugün elektrik piyasası tasarımı konusunda uzun ve zorlu müzakereler yapıldı." dedi.
Üye ülkelerin, elektrik piyasası reformu konusunda anlaşma sağlayamadığını aktaran Busch, söz konusu paketin belirli kısımlarının bu aşamadan sonra büyükelçiler düzeyinde ele alınacağını anlattı.
Busch, uzlaşılamayan ana konunun; fark sözleşmeleri ve bunun nasıl kullanılacağı olduğunu belirterek, "Bugünkü müzakereler, birleşmenin zor olduğu farklı görüşleri ortaya koydu." ifadesini kullandı.
AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson da "Elektrik piyasası tasarımının reformunu içeren paketin tamamına ilişkin bir genel yaklaşım belirlemek mümkün olmadı." değerlendirmesinde bulundu.
Fark sözleşmelerinin mevcut yatırımlara uygulanmasına ilişkin bir ifade sorunu olduğuna işaret eden Simson, çözüm bulmak için zaman gerektiğini vurguladı.
Bu alandaki yatırımcılara minimum gelir garantisi sağlıyor
Düşük karbonlu elektrik üretimini yaygınlaştırmayı ve yaşanan enerji krizinin tekrarlamamasını amaçlayan reform, yenilenebilir enerji ve düşük karbonlu nükleer santralleri "fark sözleşmeleri" kapsamına alarak, bu alandaki yatırımcılara minimum gelir garantisi sağlıyor.
Polonya gibi bazı ülkeler, kesintilere karşı yeterli üretim kapasitesinin beklemede tutulmasını sağlamak amacıyla elektrik üreticilerine ödenen sübvansiyonları içeren kapasite mekanizmasına termik santrallerin de dahil edilmesini istiyor.
Almanya, Belçika ve Lüksemburg'un da aralarında bulunduğu diğer bir grup ülke, kömür sübvansiyonunun iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine zarar vereceği gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.
Mevcut sistemde, AB'deki toptan elektrik fiyatı, toplam elektrik talebini karşılamak için ihtiyaç duyulan son üretici tarafından ve genellikle hızla devreye alınabilen doğal gaz santrallerince belirleniyor.
Geçen yıl yaşanan enerji krizinde, doğal gaz fiyatlarındaki hızlı yükseliş, bu piyasanın dengesini bozmuş, elektrik fiyatlarını rekor seviyelere yükseltmişti.
Reformla bu piyasanın güncellenmesi hedefleniyor.
Planlanan elektrik piyasası reformunun hayata geçmesi için üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.