AB Ukrayna'ya uyguladığı yasağı kaldırıyor
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna'dan AB ülkelerine yönelik tarımsal ürün ithalatı hakkında bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, Ukrayna'nın AB'ye tahıl ve diğer gıda ürünleri ihracatına yönelik uygulanan kısıtlayıcı önlemlerin süresinin bugün sona ereceği anımsatıldı.
Komisyonun Ukrayna'dan 4 kategorideki tarım ürünleri ihracatının AB pazarına etkisine ilişkin verileri analiz ettiğine işaret edilen açıklamada, yapılan çalışmalar sonucunda 2 Mayıs tarihinde uygulamaya konulan geçici tedbirlerin Ukrayna'ya sınırı olan 5 üye ülkedeki piyasa bozukluklarını ortadan kaldırdığı sonucuna varıldığı belirtildi.
Açıklamada, alınan tedbirlerin Ukrayna tahılının AB dışındaki ülkelere ihracatının artmasını sağladığı kaydedildi.
Mevcut önlemlerin bugün sona ereceğinin altı çizilen açıklamada, Ukrayna'nın 5 üye ülkeye tahıl ihracatındaki artışları önlemek için 30 gün içinde yasal tedbirler alacağı belirtildi.
Açıklamada, Ukrayna'nın 16 Eylül'den itibaren komşusu olan AB ülkelerinde herhangi bir piyasa bozulmasını önlemek amacıyla 4 grup ürünün ihracatını kontrol etmek için de etkili önlemler uygulamaya koyacağı kaydedildi.
AB Komisyonu ve Ukrayna'nın öngörülemeyen durumlara hızla tepki verebilmek için piyasayı yakından takip edeceğine işaret edilen açıklamada, "AB Komisyonu, Ukrayna'nın etkili tedbirleri yürürlükte olduğu ve tam olarak çalıştığı sürece herhangi bir kısıtlama uygulamaktan kaçınacaktır." ifadesi yer aldı.
Böylece, AB'nin Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan'a Ukrayna tahılı ithal etmemelerini sağlayan kararı bugün sonunda bitecek.
Özellikle, Polonya ve Macaristan, çiftçilerini korumak için Ukrayna tahılına kısıtlamanın uzatılmasını istiyordu.
Polonya, Macaristan, Slovakya ve Romanya, AB'nin karar almaması halinde kısıtlamaları tek taraflı uzatabileceklerini açıklamıştı.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla Ukrayna'dan önemli miktarda tahıl ve gıda ürünü kara yoluyla Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlanmıştı.
Ukrayna tarım ürünleri özellikle sınır ülkeleri olan Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ile yakındaki Bulgaristan piyasalarına girmişti.
Ucuz olan Ukrayna tahıl ve gıda ürünleri bu ülkelerdeki çiftçileri rahatsız etmiş ve hükümetler Ukrayna ürünlerine yasak uygulamaya başlamıştı
AB Komisyonu da, Ukrayna'dan tahıl ithalatına karşı ülkelerin kaygılarını gidermek için ürünlerin transit geçişine izin verilmesi halinde çiftçilere ilave destek sağlanmasını ve bazı Ukrayna ürünlerine kısıtlama getirilmesini içeren bir plan hazırlamıştı.
AB'nin 2 Mayıs'ta uygulamaya konan geçici tedbirleri kapsamında Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan, Ukrayna'dan buğday, mısır, kolza ve ayçiçeği ithal etmiyordu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.