AB, Sırbistan'ın Kosova'nın Avrupa Konseyi üyeliğine ret oyu vermesine sessiz kaldı
AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, günlük basın toplantısında, gazetecilerin Sırbistan'ın dün yapılan oylamada Avrupa Konseyi üyelik başvurusunu onaylamamasının, AB arabuluculuğunda iki ülke arasında varılan Ohri Anlaşması'nın ihlali olup olmadığı sorusuna yanıt vermekten kaçındı.
Stano, gazetecilerin "Bu anlaşmanın ihlali midir, değil midir? Sırbistan'ın ret oyunu kınıyor musunuz? Anlaşma halen yürürlükte mi?" soruları karşısında "Avrupa Konseyi'nin AB'den farklı bir kurum olduğu, AB'nin söz konusu ret oyunu not ettiği, Ohri Anlaşması'nın sorunsuz ilerlediği" yanıtını verdi.
Sırbistan'ın ret oyunun Ohri Anlaşması'nın 4. maddesinde zikredilen Sırbistan'ın Kosova'nın uluslararası kuruluşlara üyeliğine karşı çıkmayacağına yönelik taahhüdünün ihlali olup olmadığına ilişkin ısrarlı soruları cevapsız bırakan Stano, "Anlaşmanın uygulama süreciyle ilgili siyasi hassasiyetlerin ve karmaşıklıkların tamamen farkındayız. Bu nedenle yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmak için her iki tarafa da uygulama aşamasına adım adım ilerleme teklifini sunduk." diye konuştu.
Stano, Sırbistan ve Kosova liderlerinin Belgrad-Priştine Diyaloğu kapsamında 2 Mayıs'ta Brüksel'de buluşacağını kaydetti.
Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı dün Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Kosova'nın konseye üyelik talebini onaylayarak, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine (AKPM) ilettiğini duyurmuştu.
Sırbistan, İspanya, Romanya, Gürcistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Macaristan ve Azerbaycan, Kosova'nın Avrupa Konseyi üyeliği başvurusuna karşıt yönde oy kullanmıştı.
Yunanistan, Slovakya, Moldova, Ukrayna ve Bosna Hersek oylamada çekimser kalırken, Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İzlanda, İrlanda, İtalya, İsveç, İsviçre, Karadağ, Kuzey Makedonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, San Marino, Slovenya ve Türkiye başvuruyu desteklemişti.
Sırbistan-Kosova ilişkileri
Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.
Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.
18 Mart'ta AB'nin arabuluculuğunda Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde yaklaşık 12 saat süren müzakerelerde iki ülke ilişkilerinin normalleşmesini sağlayacak anlaşma konusunda mutabakata varılmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.