AB, Nijer'deki büyükelçisinin hareket özgürlüğünün engellenmesini kınadı
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden Büyükelçi Salvador Pinto Da França'nın maruz kaldığı muameleye ilişkin açıklamada "AB, Niamey'de görevlendirilen AB Büyükelçisi'nin 5 Eylül Salı günü Fransız Büyükelçiliği'ne giderken hareket özgürlüğünün engellenmesine maruz bırakılmasını kınıyor ve üzüntü duyuyor." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada AB Büyükelçisi'nin 1961 Viyana Konvansiyonu çerçevesinde usulüne uygun akredite edildiği ve görevini Konvansiyon'a uygun şekilde yerine getirebilmesinin gerektiği vurgulandı.
Olaya ilişkin detaylı bilgi verilmedi.
AB, 26 Temmuz'da Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un askeri yönetimce görevden uzaklaştırılmasıyla başlayan olayların başından itibaren "gayrimeşru yetkililerle" çalışmayacağını bildirmiş, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) yana tavır almıştı.
Öte yandan AB, askeri yönetimin Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'yi sınır dışı etme kararına da tepki göstermiş ve ülkede kalmayı sürdüren Itte'yi desteklediğini duyurmuştu.
Nijer'deki olaylar
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.
CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.