AB-Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Zirvesi Brüksel'de başladı
60 ülkenin liderleri ve temsilcileri, Avrupa Birliği (AB) ile Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu (CELAC) ülkeleri arasında ticaret ve yatırımların artırılması amacıyla Brüksel’de düzenlenen zirvede buluştu.
AB-CELAC Zirvesi “Toplumun refahı, birliği ve sürdürülebilir gelişmesi” ana temasıyla Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı.
İki gün sürecek zirveye, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, CELAC Dönem Başkanı St. Vincent ve Grenadines Başbakanı Ralph Gonsalves başkanlık ederken, 27 AB ve 33 CELAC üyesi ülkeyi temsilen 60 lider ve hükümet temsilcisi katılıyor.
Zirve kapsamında taraflar arasında karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi, küresel barış ve istikrarın sağlanması, ticaret ve yatırımların artırılması, ekonomik gelişmenin desteklenmesi, iklim değişikliği ile mücadele edilmesi gibi bir dizi hedef başlıklar üzerinde görüş alışverişi yapılacak.
Zirvede ayrıca ülkeler arasında mevcut finansal altyapının geliştirilmesi, araştırma ve inovasyonun desteklenmesi ve halkın adalet ve güvenlik ihtiyaçlarının giderilmesi için iş birliğinin artırılması ele alınacak.
Zirve öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB ile CELAC ülkeleri arasında iş birliğinin artırılması amacıyla önemli konu başlıklarının el alındığını belirterek, “Birlikte toplam 1 milyar insanı, dünya ekonomisinin yüzde 20’sini temsil ediyoruz.” dedi.
Ukrayna’da devam eden savaşa ilişkin değerlendirmede bulunan Michel, AB’nin Ukrayna’ya olan desteğinin son derece güçlü ve net olduğunu kaydederek, “Latin Amerika ülkelerinin büyük çoğunluğunun, (BM Güvenlik Konseyi'nde alınan) Rusya'yı kınayan karar lehinde oy kullanmasından son derece memnunum. Oy birliği ile olmasa bile, bu açık ve güçlü bir sinyaldir.” diye konuştu.
Latin Amerika ülkelerinin Ukrayna’ya desteğinin kazanılmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Michel, “Rusya’nın kazanmasına müsaade etmemek konusunda kesinlikle mutabıkız. Çünkü eğer Rusya kazanırsa, hepimiz tehlikedeyiz demektir.” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olduğunu hatırlatan Michel, “BM sözleşmesini savunmak zorundayız. (Ülkelerin) Toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunmamız gerekiyor.” dedi.
Moskova yönetiminin Tahıl Koridoru anlaşmasını uzatmayacağını açıklamasına ilişkin olarak, "Karadeniz Tahıl Koridoru Mutabakatı özellikle en savunmasız ülkeler için çok önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.
AB Konseyi Başkanı Michel, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in söz konusu anlaşmanın sürekliliğinin garanti altına alınmasına hedefleyen tüm çabalarının AB tarafından desteklendiğini belirtti.
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ise CELAC ülkeleri ile ticaretin geliştirilmesinin hedeflendiğini belirterek, “Ukrayna'da olup bitenlerin evrensel olarak kınanması konusunda güçlü bir dilin ortaya çıkmasını sağlamaya çalışacağız.” dedi.
Rusya’dan gelen Tahıl Koridoru anlaşmasının süresinin uzatılmayacağına ilişkin açıklamaları da değerlendiren Metsola, “Bugünkü karar, bunun ( tahıl ticaretinin) artık gerçekleşemeyeceği anlamına geliyor. Bizim endişemiz şu ki böyle bir kararın (gıda sıkıntısı ve fiyatlarının artması konusunda) yayılma etkisi olacaktır. Bu çok üzücü.” ifadelerini kullandı.
Metsola, Ukrayna’dan ithal edilen tahıla olan ihtiyaç nedeniyle sorunun çözülmesi yolunda çalışmayı ümit ettiklerini belirtti.
- AB-CELAC ülkeleri toplam ticaret hacmi 369 milyar avro
Bu arada, CELAC ülkeleri 600 milyon AB ülkeleri ise 450 milyon olmak üzere, zirve katılımcıları toplamda 1 milyarın üzerinde bir nüfusla dünya ekonomisi içerisinde toplamda yüzde 21’lik bir paya sahip.
Toplam enerji üretimlerinde yüzde 60’ın üzerinde yenilenebilir enerji payına sahip olan CELAC ülkeleri, dünya üzerindeki bioçeşitliliğin ise yüzde 50’sinden fazlasına ev sahipliği yapıyor.
CELAC ülkeleri aynı zamanda dünya gıda üretiminin yüzde 14’ünü gerçekleştirirken, uluslararası tarımsal ürün ticaretinde ise yüzde 45’lik paya sahip.
AB ve CELAC ülkeleri arasında toplam ürün ve hizmet ticareti 2013 yılından 2021 yılına kadar yüzde 39 artarak toplam 369 milyar avroya ulaştı.
AB’nin CELAC ülkelerindeki yatırımları ise aynı dönemde yüzde 45 artarak toplam 693 milyar avroya yükseldi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.