AB, Latin Amerika ile ilişkileri güçlendirmek istiyor
Von der Leyen, bu hafta boyunca Brezilya, Arjantin, Şili ve Meksika'da liderler seviyesinde çeşitli temaslarda bulunacak.
Ziyaret kapsamında, Von der Leyen'in görüşmelerinde AB ile Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay'ın üye olduğu Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile ticaret anlaşmasındaki son durumu ele alması bekleniyor.
AB ile MERCOSUR, 2000 yılında serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlamıştı.
Taraflar, 20 yılı bulan müzakere sürecinin ardından 2019'da uzlaşı sağladıklarını açıklamıştı.
Buna rağmen anlaşma, imza ve onay süreci tamamlanmadığından yürürlüğe giremedi.
Söz konusu anlaşma, AB ile MERCOSUR arasındaki mal ve ürün ticaretinde uygulanan gümrük vergilerinin büyük kısmının kaldırılmasını, AB ülkelerinin otomotiv, makine, kimya ve tıbbi ürünlerine MERCOSUR tarafından uygulanan gümrük vergi oranlarının düşürülmesini içeriyor.
Anlaşma kapsamında AB ve MERCOSUR, çeşitli tarım ürünlerinde yüksek gümrük vergi oranlarını azaltacak ve MERCOSUR ülkeleri AB'ye et, tavuk ve şeker gibi ürünleri daha kolay satabilecekti.
Özellikle çevreciler anlaşmaya karşı çıkıyor ve bunun Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine uymadığını, iklim ve halka zarar vereceğini iddia ediyor.
Von der Leyen'in, Meksika ziyaretinde ise AB ile Meksika arasındaki serbest ticaret anlaşmasının güncelleme sürecini ele alması bekleniyor.
AB ve Meksika arasında mevcut ticaret anlaşması 2000'de yürürlüğe girmişti.
AB Komisyonu, 2020'de Meksika'yla 4 yıl yürütülen ticaret anlaşması güncellenme müzakerelerinin tamamlandığını açıklamıştı.
Anlaşmayla, AB ile Meksika arasındaki tüm mal ve ürün ticareti gümrüksüz yapılacak.
AB ve Meksika şirketleri karşılıklı olarak kamu ihalelerine erişim hakkı kazanacak. Taraflar, Paris İklim Anlaşması'na uygun davranacak. Yatırımların korunması, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları ile ilgili maddeler anlaşmada yer alacak.
Ancak bu anlaşma güncellemesi halen yürürlüğe giremedi.
Von der Leyen'in Latin Amerika ziyaretinin Şili kısmında ise kritik ham maddelerde iş birliği konusunun ön plana çıkması öngörülüyor.
AB, bu ürünlerde Çin'e olan bağımlılığı azaltmak için Şili ile daha yakın çalışmak istiyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.