AB Komisyonu, İtalya'dan Arnavutluk ile yaptığı göç anlaşmasının detaylarını istiyor
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İtalya'dan Arnavutluk ile dün imzaladığı; denizde kurtarılan düzensiz göçmenlerin Arnavutluk topraklarında kurulacak iki göçmen merkezinde tutulmasına dair anlaşmanın detaylarını istedi.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın dün imzaladığı, Arnavutluk’ta iki göçmen merkezinin kurulmasına dair mutabakat zaptı gündemdeki yerini koruyor.
İtalyan Rainews24 kanalının haberine göre, AB Komisyonu Sözcüsü Anitta Hipper, günlük basın brifinginde İtalya-Arnavutluk göç anlaşmasına değinerek, "İtalyan yetkililerle temas halindeyiz. Arnavutluk'la yapılan göç anlaşmasının ayrıntılarını istedik. Daha fazla yorum yapmadan önce bununla tam yapılmak istenen ne, onu anlamak gerekiyor." ifadelerini kullandı.
İtalyan La Stampa gazetesi de söz konusu anlaşmayı, İtalyan hükümetinin Brüksel'e imzalanmadan önce "son dakikada" duyurduğunu yazdı.
La Repubblica gazetesi de bu anlaşmanın, AB nezdinde şüphelere yol açtığını kaydetti.
Basında çıkan diğer yorumlarda da İtalya'nın Arnavutluk ile bu anlaşmayı yaparken, Başbakan Meloni'nin, İngiltere'nin yasa dışı düzensiz göçmenleri iltica talepleri incelenene kadar Ruanda’ya gönderme planından ilham aldığı belirtildi.
- İtalyan muhalefet partileri tepkili
Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin, Arnavutluk ile imzaladığı anlaşma, İtalya'da muhalefet partilerinin de tepkisini çekti.
Ana muhalefet partisi Demokratik Parti'nin (PD) lideri Elly Schlein, bir radyo programında yaptığı açıklamada, "Bana öyle geliyor ki bu anlaşma, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku kurallarını açıkça ihlal ediyor." ifadesini kullandı.
Schlein ayrıca Meloni’yi, Avrupalı milliyetçi müttefiklerini göçmenleri kabul sorumluluğunu paylaşmaya ikna etmeye davet etti.
Muhalefetteki "Daha Fazla Avrupa (+Europa)" Partisinin lideri Riccardo Magi de Arnavutluk'ta göçmen merkezleri kurulması fikrinin, ABD'nin 11 Eylül 2001'deki saldırılardan sonra terör şüphelileri için Guantanamo üssünde kurduğu hapishaneye benzeterek, "bir tür İtalyan Guantanamosu" yorumunu yaptı.
- Rama: "Yardım ediyoruz çünkü İtalya da bize yardım etti"
Arnavutluk Başbakanı Rama, La Stampa'da yayınlanan röportajında, "bu anlaşma karşılığında, ne kazandıkları" sorusuna, "Bu anlamadığım bir soru. Neden bir şeyler kazanmak zorundayız? Size yardım ediyoruz çünkü İtalya da bize yardım etti. Geldiğimiz noktada ileri bir yerdeysek bunu size borçluyuz. Komünizm cehenneminden kaçmaya çalışırken siz bize yardım ettiniz." yanıtını verdi.
Rama, İtalya'dan bunun karşılığında para istemediklerini de vurguladı.
Edi Rama, söz konusu 2 merkezde ilk karşılama ve kayıtların yapılacağı yer olacağını, tüm masrafların İtalya'ya ait olacağını belirtti.
Il Messaggero gazetesine konuşan İtalyan Başbakanı Meloni de dünkü anlaşmanın düzensiz göçü önlemeye yönelik stratejik bir anlaşma olduğunu savundu.
Göç karşıtlığıyla bilinen aşırı sağcı Lig Partisinin lideri, aynı zamanda Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı Matteo Salvini de "X" hesabından yaptığı paylaşımda, "İtalya, Avrupa'nın göçmen kampı değil. Tiran, bunu anladı ve samimi bir teşekkürü hak ediyor. Brüksel ise bunu anlamadı." ifadeleriyle AB'yi eleştirdi.
- İtalya ile Arnavutluk arasındaki tartışmalı göç anlaşması
İtalya Başbakanı Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Rama'nın 6 Kasım'da Roma'da imzaladığı anlaşma, sadece İtalyan yetkililer tarafından denizde kurtarılan yılda 36 bin kadar düzensiz göçmenin Arnavutluk'a nakledilmesini öngörüyor.
Anlaşma, sivil toplum kuruluşlarının (STK) arama kurtarma gemileri tarafından kurtarılan göçmenler, reşit olmayanlar, hamile kadınlar ve savunmasız kişiler için geçerli olmayacak.
Anlaşmaya göre, İtalya, Arnavutluk'un kuzeybatısındaki Shengjin limanında bir ilk kabul merkezi kuracak; Gjader bölgesinde ise sonraki prosedürler için bir tesis ve geri gönderme merkezi oluşturacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.