AB düzensiz göçe Malta'da çare arıyor
Avrupa Birliği (AB) liderleri, dönem başkanı Malta'nın evsahipliğinde bugünkü gayriresmi zirvede, birliğin başını son yıllarda ağrıtan düzensiz göçün Libya'dan kaynaklanan ayağına çare bulmaya çalışacak.
AB üyesi 28 ülke lideri ve AB'nin üst yönetimi bugün, Malta'da yoğun bir gündemle toplanacak.
Birlik içinde özellikle İtalya, Malta ve Yunanistan gibi Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkeleri son birkaç senedir fazlasıyla etkileyen yasa dışı göç konusu, bugünkü zirvenin ana başlığı olarak öne çıkarken, birliğe karşı söylemlerini göreve geldikten sonra da sürdüren ABD'nın yeni başkanı Donald Trump ile ilişkilerin nasıl sürdürüleceğinin belirlenmesi bakımından da zirve ilgi topluyor.
Göç konusuMalta Başbakanı Joseph Muscat'ın 2 hafta önce Avrupa Parlamentosu'nda "Avrupa baharda Orta Akdeniz üzerinden yeniden ağır bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalacak. Türkiye ile varılan anlaşmanın bir benzeri Kuzey Afrika ülkeleriyle de hayata geçirilmeli." şeklinde yaptığı uyarı ve dün de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'un buna destek veren açıklamaları; bugünkü zirvenin gündemini tayin etmiş oldu.
Malta'da, 12 Kasım 2015'te yapılan Avrupalı ve Afrikalı liderleri bir araya getiren göç temalı zirvenin üstünden 15 ay kadar bir zaman geçmesine rağmen, AB özellikle Afrika ve Orta Akdeniz yolu üzerinden gelen göçmen akışına bir çözüm üretebilmiş değil. .
Sığınmacı krizinde Balkan göç yolunun Türkiye ile yapılan göçmen mutabakatıyla Avrupalılar için çözülmesinin ardından gözler, düzensiz göç akışının hız kesmediği Libya ve diğer Afrika ülkelerine çevrildi.
Dönem başkanı olması sebebiyle gündemi belirleme hakkına sahip Malta'nın etkisi ve bu göç yolunda en çok sığınmacıyı karşılayan İtalya'nın baskısıyla, liderler bugün siyasi istikrarsızlık sürecinden geçen Libya'ya daha fazla maddi kaynak sağlayarak, sığınmacı akışını durdurma formülünü arayacak.
Trump yönetimiyle ilişkilerMalta zirvesi, Trump yönetiminin ABD'de işbaşı yapmasından sonra AB liderlerinin ilk kez bir araya gelmesi bakımından büyük önem taşıyor.
Trump'ın resmen başkan sıfatını üstlenmesiyle attığı tartışmalı; 7 İslam ülkesi vatandaşlarına getirilen kısıtlamalar başta olmak üzere son günlerdeki AB karşıtı çıkışları karışışında, AB'nin Malta'da nasıl bir tutum takınacağı, ilişkilerin gelecekteki seyrine ilişkin belirleyici olacak.
Donald Trump'ın, Brexit'i övmesi, başka ülkelerin de birlikten çıkabileceğini söylemesi, Avrupa ülkelerinin NATO'da gerekli rolleri üstlenmemesine ilişkin ve son olarak Almanya Başbakanı Merkel'e yönelik sert sözleri, AB çevrelerinde rahatsızlık yarattı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.