AB, bitkilerde genom düzenleme teknolojilerine yöneliyor
AB Komisyonu, tarımsal üretimi artırmak ve gıda sistemini daha dayanıklı hale getirmek için yeni genom düzenleme teknik ve teknolojilerine izin verecek düzenleme teklini açıkladı.
Açıklamada, yeni genom tekniklerin iklim değişimine ve zararlı böceklere karşı dayanıklı, daha az gübre ve tarım ilacı gerektiren, yüksek verimlilik sağlayan bitkilerin yetiştirilmesine imkan sağladığı belirtildi.
Bunun AB'nin tarımsal ürün ithalatını azaltabileceğine dikkat çekilen açıklamada, yeni tekniklerin geleneksel tekniklere göre daha hızlı ve net sonuçlar verdiği ifade edildi.
Açıklamada, teklifle yeni genom teknikleriyle elde edilen iki bitki kategorisi belirlendiği, bunların doğal olarak oluşan veya geleneksel bitkilerle karşılaştırılabilir genom teknik bitkiler ile daha karmaşık modifikasyonlara sahip genom teknik bitkiler olduğu kaydedildi.
Her iki kategorinin piyasaya erişiminde farklı özellikleri ve risk profilleri dikkate alınarak farklı şartlara tabi tutulacağına dikkat çekilen açıklamada, ilk kategorideki bitkilerin bildirilmesi gerekeceği, ikinci kategorideki bitkilerin ise genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) direktifinin daha kapsamlı sürecinden geçeceği belirtildi.
Açıklamada, yeni genom düzenleme tekniklerle üretilen bitkilerin gelişiminin destekleneceği, AB piyasasına girecek bitkilerde şeffaflık sağlanacağı ve bu ürünlerin dikkatle gözlemleneceği bildirildi.
Söz konusu teklifin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin onayı gerekiyor.
Mevcut durumda yeni genom düzenleme teknikleri AB'nin GDO kurallarına tabi tutuluyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.