AB, ABD'nin uydusu oldu
Haber: Mehmet Beyhan
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Viron Matarangas, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Avrupa’da Rus düşmanlığını yükseltecek. Mültecilerin gelmesi de AB ekonomisini etkileyecektir. Böyle bir sosyal ortam ırkçılığı körükleyebilir” ifadelerini kullandı.
Matarangas, “ Avrupa Birliği’nde ve Avrupa kıtası genelinde, 9 Mayıs 1950 tarihinde Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman’ın açıkladığı Bildirgenin yıldönümü nedeniyle kutlanıyor. Schuman Bildirgesi (Schuman Declaration) olarak tarihe geçmiş bu siyasi girişim, Avrupa İnşasının dönemini açmıştı. Birinci Dünya Savaşı arifesinden beri, Avrupa kıtasında barışı, siyasi istikrarı ve birliği sağlayabilecek bir yol aranıyordu! İkinci Dünya Savaşı’nın cereyan etmesi, 1939 yılına kadar sarf edilmiş çabaları, yapılmış önerileri bozguna uğrattı!” dedi.
Barış ve istikrar
Schuman Bildirgesinin önemine değinen Matarangas, “Bu bağlamda Schuman Bildirgesi iki önemli yenilik içeriyordu; Bunlardan birincisi, Avrupa’da barış, siyasi istikrar ve birlik siyaset üzerinden değil, ekonomi üzerinden hedeflenecekti! İkincisi, siyasi tarihte ilk kez bir devletlerarası örgütün kuruluşunda ulusüstü bütünleşme sürecine başvuruldu. Robert Schuman, Almanya ve Fransa’da üretilen savaşın hammaddeleri olan kömür ve çelik üretimin denetimi ortak bir üst mercie devredilmesini önermişti. Kurulacak olan teşkilat ulus üstü nitelikte olacaktı ve diğer Avrupa devletlerine açık olacaktı! Üye devletler, sınırlı bir sektörde, örneğin kömür ve çelik piyasasına ilişkin karar verme egemenlik haklarından feragat ederek, ulus üstü yapının organlarına devretmişlerdir. Böylece, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kuruldu”
Rus Düşmanlığı yayılıyor
Mataranges, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, Avrupa’da kesinlikle Rus düşmanlığının yükselişine neden olacaktır. Ukrayna mültecilerinin artışı da, zor bir ekonomik durumda bulunan Avrupa’nın sosyal problemlerini artıracaktır! Bu kaçınılmaz bir netice olacaktır! Tabii ki, böyle bir sosyal ortam ırkçılığı körükleyebilir” uyarısında bulundu.
Avrupa’da ırkçılığa da değinen Mataranges, “Avrupa’da ırkçılık denilen sorun, hiç basit bir konu değildir! Avrupa topluluklarının yabancılara karşı olumsuz tutumu, göçmenlerin davranışlarından, yaşadıkları ülkenin sosyal düzenine ve yaşam tarzına uymaya razı olmadıklarından kaynaklanıyor. Öte yandan, köle ticaretinin yasaklanmasından beri, çok kârlı bir faaliyet olan insan/kaçakçılığı, düzensiz göçmenlerin sayısını denetim dışı bir şekilde artırdı. Ayrıca bu ülkelerin demografik yapısını da değiştiriyor. Bu gelişmeler hâliyle yabancılara olumsuz yansıyan ve endişe verici bir durum yaratıyor."
AB, Uydu oldu
AB’nin geleceğinin parlak olmadığını belirten Mataranges, “Mevcut siyasi durumda Avrupa Birliği ABD’nin uydusu haline gelmiştir. Avrupa’nın siyasi haritası Birinci Dünya Savaşı öncesine gitmiştir. O zaman batıda büyük bir İmparatorluk olan İngiltere vardı ve doğuda onun ebedi rakibi Rus İmparatorluğu vardı. Bu iki imparatorluğun arasındaki ilişkilerin şekillendirilmesi, Avrupa’nın siyasetini belirliyordu! Onların arasında Almanya ve Avusturya- Macaristan İmparatorluğu vardı. Bugün, batıda ABD ve onun yanında İngiltere var. Onların karşısında da <düşman> nitelendikleri bir Rusya vardır! Aralarında da siyasetten güçsüz ve üye devletlerin çatışan ekonomik menfaatlerinden dolayı bölünmüş bir Avrupa Birliği vardır” dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.