Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

A vitamini içeren besinler nelerdir?

A vitamini bizim için ciddi önem taşıyan bir vitamin çeşididir ve özellikle büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi için olmazsa olma. Vücudumuz için de vazgeçilmez. Retinol (hayvansal gıda) ve karoten (bitkisel gıda) olarak ikiye ayrılan A vitamini, yağda erir ve enfeksiyonlara karşı direnci artırır. A vitamini, ısıya ve pişirmeye karşı da dayanıklıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
A vitamini içeren besinler nelerdir?
20 Kasım 2018 11:21:00
A vitamini bizim için ciddi önem taşıyan bir vitamin çeşididir ve özellikle büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi için olmazsa olma. Vücudumuz için de vazgeçilmez. Retinol (hayvansal gıda) ve karoten (bitkisel gıda) olarak ikiye ayrılan A vitamini, yağda erir ve enfeksiyonlara karşı direnci artırır. A vitamini, ısıya ve pişirmeye karşı da dayanıklıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

A vitamini bizim için ciddi önem taşıyan bir vitamin çeşididir ve özellikle büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi için olmazsa olma. Vücudumuz için de vazgeçilmez. Retinol (hayvansal gıda) ve karoten (bitkisel gıda) olarak ikiye ayrılan A vitamini, yağda erir ve enfeksiyonlara karşı direnci artırır. A vitamini, ısıya ve pişirmeye karşı da dayanıklıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

A vitamini içeren besinler, hayvansal ve bitkisel besinler olmak üzere iki gruptadır.

A vitamini içeren hayvansal besinler : Balık yağı, yumurta, süt, karaciğer, tereyağı, peynir A vitamini bulunan hayvansal kaynaklardır.

A vitamini içeren bitkisel besinler : Havuç, ıspanak, lahana, biber, brokoli, koyu yeşil sebzeler A vitamini içeren yiyecekler arasındadır. Portakal, mandalina, kayısı gibi meyveler A vitamini içeren meyveler içinde yer alır.

A vitaminleri Nelerdir? A vitaminleri retinol ve karoten olmak üzere 2 çeşittir. A vitamini çeşitlerinden retinol hayvansal kaynaklarda, karoten ise bitkisel kaynaklarda bulunur.

A vitamini Ne İşe Yarar? • Göz sağlığının korunması ve bazı göz sorunlarında tedaviye yardımcı olması en çok bilinen faydalarından biridir.

• Gece körlüğüne karşı etkilidir.

• Akyuvarları (T-hücreleri) ve antikor üretimini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

• Kemik, diş, saç ve cilt sağlığı için gerekli bir vitamindir. A vitamini bazı cilt proplemlerinin tedavisinde uygulanmaktadır. (Akne gibi)

Günlük A Vitamini İhtiyacı – A Vitamini Dozu : A vitamini kullanımı erkeklerde 900 mikrogram kadınlarda ise 700 mikrogram olarak önerilmektedir..

A Vitamini Eksikliği: A vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar ve vücut enfeksiyonlara karşı yeteri kadar mücadele edemez. Gece körlüğü göz altı lekeleri, akne gibi sorunların görülmesi A vitamini eksikliğinde oluşabilecek diğer proplemlerdir.

Hamilelikte A Vitamini : Gebelikte A vitamini önerilen doza uygun olarak alınmalıdır. A vitamini eksikliğinde düşük ağırlıklı doğum oluşabilir. Ancak A vitamini fazlalığı da bebek için risklidir. Fazla alınan A vitamini bebek için ciddi sorunlara yol açabileceğinden dolayı mutlaka doktorun önerdiği doza uyulmalıdır.

A Vitamini Fazlası : Fazla A vitamini kullanımı bazı sorunlara neden olur. A vitamini fazlalığı sonucunda eklem ağrıları, baş ağrıları, iştahsızlık, kusma, bulantı, saç dökülmesi, ciltte pullanma olması karaciğer sorunları ve riskli doğum gibi sorunlar ortaya çıkar.

A Vitamini Hangi Vitamin ve Minerallerle Birlikte Alınmalıdır? A Vitamini şayet B kompleks, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve çinko ile birlikte kullanıldığında daha etkilidir.

Güvenilir Bir İmalatçıdan Satın Almak

Bitkisel ilaçlar doğal vitaminler endüstrisi genel olarak gevşek şekilde düzenlenmiştir, o halde doğru takviyeyi seçmek sağlığınızla biraz kumar oynamak gibidir. Bazı ürünler listelenen aktif maddeleri bile içermez ve başkaları da etikette belirtilen miktarlardan daha az ya da daha fazla içerirler. Daha kötüsü, bazıları sağlığınıza zararlı olabilecek başka maddeler içerirler.

Dolayısıyla, doğal A vitamini takviyesi veya herhangi bir diyet takviyesi satın alırken, ürünün saflığı ve kalitesinden emin olmak için, imalat ve kalite kontrol prosedürlerine kesinlikle uyulduğunu sağlamak için mevcut en yüksek standart olan farmasötik GMP uygunluğuna uyan bir imalatçı seçiniz.

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

En çok a vitamini içeren yiyecekler:

Havuç: Havuç A vitamini bakımından en zengin yiyeceklerden biridir. Orta boy bir havuç günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 200’ünü karşılar. Aynı zamanda C, K ve B vitaminleri içerir. Havuç bunlara ek olarak iyi bir magnezyum ve lif kaynağıdır.

Yer Elması (Tatlı patates): Orta boy bir yer elması günlük A vitamini ihtiyacınızın 4 katını karşılar.

Kırmızı Biber: Yemeklerinize ve salatalarınıza ekleyeceğiniz kırmızıbiber iyi bir A vitamini kaynağıdır.

Balkabağı: Balkabağı iyi bir A vitamini kaynağı olmasının yanında kalorisi azdır.

Kuru Kayısı: Atıştırmalık olarak da tüketebileceğiniz bir avuç kuru kaysı günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 94’ünü karşılar.

Domates: Orta boy bir domates günlük A vitamini ihtiyacınızın beşte birini karşılar. Aynı zamanda C vitamini bakımından da zengindir.

Bezelye: Bir avuç bezelye günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 134’ünü karşılar. Aynı zamanda C,K ve B vitamini bakımından da zengindir ve düşük kalorilidir.

A vitamini içeren diğer yiyecekler:

koyu yeşil yapraklı bitkiler (ıspanak, karalahana gibi), bezelye, yumurta, balık yağı, et, süt, peynir, sakatat, tavuk ciğeri, tereyağı, marul, kıvırcık, kuşkonmaz, brokoli, kavun, kuru erik, mango, kuru fesleğen, şeftali, karpuz, lahana, papaya, greyfurt gibi besinlerdir. A Vitamini Faydaları Yağda çözülen bir vitamin olan A vitamini cilt, diş, hücre, iskelet ve yumuşak doku sağlığımız için önemli bir rol oynamaktadır. Retinol olarak da bilinene A vitamini, retina için pigment oluşmasına da yardımcı olarak gözlerimizin sağlığı için de önemlidir. Yeterli ışık olmayan ortamlarda daha iyi görebilmemize yardımcı olur.

A vitamini bağışık sistemimizin bulaşıcı hastalıklarla savaşması için de gereklidir. Vücudumuzun hastalıklara karşı kalkanı olan deri ve mukoza hücrelerinin işlevlerini yerine getirebilmeleri için gereklidir.

Hamilelik sırasında fazla veya az A vitamini doğum kusurlarına yol açabilir. A vitamini embriyo gelişimi için temel maddelerden biridir. Fetüsün gelişimi sırasında kemik, kalp, gözler ve kulakların oluşumunda gereklidir.

Bunların yanı sıra gen kopyalanması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için gereklidir.

A vitamini aynı zamanda bir antioksidandır. A vitamini retinol, retinal, retinoik asit, beto karoten gibi A vitamini karotenoidlerinin adıdır.

A Vitamini Eksikliği Durumuda Ortaya Çıkabiliecek Rahatsızlıklar A vitamini eksikliği durumunda bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskiniz artabilir. Bunun yanında A vitamini eksikliği gece körlüğü, göz kurluğu, göz iltihapları gibi görme problemlerine yakalanma riskimizi artırır.

A vitamini eksikliği daha çok az gelişmiş ülkelerde çocuklarda körlüğe neden olmaktadır.

A Vitamini İhtiyacı A vitamini yağda çözülen bir vitamindir, bu nedenle emilim verimini artırmak için yağla birlikte tüketilmesi önemlidir. Günlük A vitamini ihtiyacı yetişkin erkeklerde 0,9 mg, kadınlar da ise 0,7mg’dır. Gerekli A vitamini miktarı 1-3 yaş arası çocuklarda 0,3mg, 4-8 yaş arası çocuklarda 0,4mg, 9-13 yaş arası gençlerde 0,6mg’dır. Hamile kadınlarda 0,77mg, emzirme döneminde ise gerekli miktar 1,3mg’dır.

Vücudumuz daha sonra kullanmak üzere A vitaminini depolayabilir.

Uyarı: A vitaminin uzun süreli aşırı tüketimi sarılık, bulantı, iştahın azalması, kusma, puslu görme, baş ağrısı, kas ağrısı, cilt kuruluğu ve saç dökülmesi gibi sorunlara neden olabilir.

A vitamini için üst sınır bebeklerde ve 1-3 yaş arası çocuklarda 0,6mg, 4-8 yaş arası çocuklarda 0,9mg, 9-13 yaş arası çocuklarda 1,7mg yetişkinlerde ise 3 mg’dır.

Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır hekim tavsiyesi yerine geçemez.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin