A Vitamini İçeren Besinler
A vitamini nedir? A vitamini içeren besinler nelerdir? A Vitamini eksikliği durumuda ortaya çıkabiliecek rahatsızlıklar nelerdir? A viitaminini hangi periyotlarda nasıl almalıyoz. A vitaminine dair merak edilenleri araştırdık. İşte detaylar...
A vitamini içeren besinler yumurta, et, süt, peynir çeşitleri, sakatat ve balık yağı gibi hayvansal gıdalar ve meyve ve sebzeler gibi bitkisel gıdalardır.
En çok a vitamini içeren yiyecekler:
Havuç: Havuç A vitamini bakımından en zengin yiyeceklerden biridir. Orta boy bir havuç günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 200’ünü karşılar. Aynı zamanda C, K ve B vitaminleri içerir. Havuç bunlara ek olarak iyi bir magnezyum ve lif kaynağıdır. Yer Elması (Tatlı patates): Orta boy bir yer elması günlük A vitamini ihtiyacınızın 4 katını karşılar.
Kırmızı Biber: Yemeklerinize ve salatalarınıza ekleyeceğiniz kırmızıbiber iyi bir A vitamini kaynağıdır.
Balkabağı: Balkabağı iyi bir A vitamini kaynağı olmasının yanında kalorisi azdır.
Kuru Kayısı: Atıştırmalık olarak da tüketebileceğiniz bir avuç kuru kaysı günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 94’ünü karşılar.
Domates: Orta boy bir domates günlük A vitamini ihtiyacınızın beşte birini karşılar. Aynı zamanda C vitamini bakımından da zengindir.
Bezelye: Bir avuç bezelye günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 134’ünü karşılar. Aynı zamanda C,K ve B vitamini bakımından da zengindir ve düşük kalorilidir.
A vitamini içeren diğer yiyecekler:
koyu yeşil yapraklı bitkiler (ıspanak, karalahana gibi), bezelye, yumurta, balık yağı, et, süt, peynir, sakatat, tavuk ciğeri, tereyağı, marul, kıvırcık, kuşkonmaz, brokoli, kavun, kuru erik, mango, kuru fesleğen, şeftali, karpuz, lahana, papaya, greyfurt gibi besinlerdir.
A Vitamini Faydaları
Yağda çözülen bir vitamin olan A vitamini cilt, diş, hücre, iskelet ve yumuşak doku sağlığımız için önemli bir rol oynamaktadır. Retinol olarak da bilinene A vitamini, retina için pigment oluşmasına da yardımcı olarak gözlerimizin sağlığı için de önemlidir. Yeterli ışık olmayan ortamlarda daha iyi görebilmemize yardımcı olur.
A vitamini bağışık sistemimizin bulaşıcı hastalıklarla savaşması için de gereklidir. Vücudumuzun hastalıklara karşı kalkanı olan deri ve mukoza hücrelerinin işlevlerini yerine getirebilmeleri için gereklidir.
Hamilelik sırasında fazla veya az A vitamini doğum kusurlarına yol açabilir. A vitamini embriyo gelişimi için temel maddelerden biridir. Fetüsün gelişimi sırasında kemik, kalp, gözler ve kulakların oluşumunda gereklidir.
Bunların yanı sıra gen kopyalanması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için gereklidir.
A vitamini aynı zamanda bir antioksidandır. A vitamini retinol, retinal, retinoik asit, beto karoten gibi A vitamini karotenoidlerinin adıdır.
A Vitamini Eksikliği Durumuda Ortaya Çıkabiliecek Rahatsızlıklar A vitamini eksikliği durumunda bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskiniz artabilir. Bunun yanında A vitamini eksikliği gece körlüğü, göz kurluğu, göz iltihapları gibi görme problemlerine yakalanma riskimizi artırır.
A vitamini eksikliği daha çok az gelişmiş ülkelerde çocuklarda körlüğe neden olmaktadır.
A Vitamini İhtiyacı A vitamini yağda çözülen bir vitamindir, bu nedenle emilim verimini artırmak için yağla birlikte tüketilmesi önemlidir. Günlük A vitamini ihtiyacı yetişkin erkeklerde 0,9 mg, kadınlar da ise 0,7mg’dır. Gerekli A vitamini miktarı 1-3 yaş arası çocuklarda 0,3mg, 4-8 yaş arası çocuklarda 0,4mg, 9-13 yaş arası gençlerde 0,6mg’dır. Hamile kadınlarda 0,77mg, emzirme döneminde ise gerekli miktar 1,3mg’dır.
Vücudumuz daha sonra kullanmak üzere A vitaminini depolayabilir.
Uyarı: A vitaminin uzun süreli aşırı tüketimi sarılık, bulantı, iştahın azalması, kusma, puslu görme, baş ağrısı, kas ağrısı, cilt kuruluğu ve saç dökülmesi gibi sorunlara neden olabilir.
A vitamini için üst sınır bebeklerde ve 1-3 yaş arası çocuklarda 0,6mg, 4-8 yaş arası çocuklarda 0,9mg, 9-13 yaş arası çocuklarda 1,7mg yetişkinlerde ise 3 mg’dır.
Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır hekim tavsiyesi yerine geçemez.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.