Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​98 yıl sonra Bursa'da ilk Şeb-i Aruz

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak hizmete açılan ve ilk günkü ihtişamına kavuşan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi, 98 yıl aradan sonra Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 750'inci vuslat yıldönümünde 'Şeb-i Arus Töreni'ne ev sahipliği yaptı.
​98 yıl sonra Bursa'da ilk Şeb-i Aruz
11 Aralık 2023 13:07:48
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak hizmete açılan ve ilk günkü ihtişamına kavuşan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi, 98 yıl aradan sonra Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 750'inci vuslat yıldönümünde 'Şeb-i Arus Töreni'ne ev sahipliği yaptı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak hizmete açılan ve ilk günkü ihtişamına kavuşan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi, 98 yıl aradan sonra Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 750’inci vuslat yıldönümünde ‘Şeb-i Arus Töreni’ne ev sahipliği yaptı.

eb-i_13fcd7224508ab74456586d61ebf89a9.jpg

Program kapsamında ‘Mevlevilik yolunda 18 hizmet’ ve ‘Mesnevi’den 18 Beyit’ adlı sergiler de ziyaretçilerin izlenimine sunuldu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 750’inci vuslat yıldönümü münasebetiyle hazırlanan ‘Şeb-i Arus töreni, Üftade Tekkesi ve Camii önünden Mevlevi Alayı yürüyüşü ile başladı. Programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Vali Vekili Hamdi Bolat, AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, ilçe belediye başkanları ve tasavvufa gönül veren çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu hazineleri korumak bir vefa borcu

Bursa Mevlevihanesi’nin küllerinden doğuşunun coşkusunu birkaç ay önce yaşadıklarını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın zamanla değişime uğramasına rağmen hala kuruluş devrinin rengini, dokusunu, havasını ve manzarasını sokaklarında saklayan bir Türk şehri olduğunu söyledi. Gizli hazineleri görünür kılmanın, yıpranan yapıları tamir etmenin, yıkılanları tekrar ayağa kaldırmanın bir vefa borcu olduğunu belirtti.

Başkan Aktaş, “Ecdada ve tarihe hürmet kapsamında yaptığımız birçok çalışma var. Bunların arasında beni en çok heyecanlandıran ise Bursa Mevlevihanesi’ni 98 yıl sonra tekrar ayağa kaldırmak oldu. Hamdolsun ki 400 yıl önce CünûnîAhmed Dede tarafından yakılan çerağın ışığı bugün de çevremizi tenvir ediyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Bursa Mevlevihanesi’nin küllerinden doğuşunun coşkusunu birkaç ay önce hep birlikte yaşadık” dedi.

eb2_27dd6618d22b38ea8110c720c1bbff7c.jpg

Anadolu insanına zengin bir kültürel miras bıraktı

Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretlerinin Konya’dan dünyaya asırlardır dalga dalga hoşgörü, sevgi ve barış yaymaya devam ettiğini dile getiren Başkan Aktaş, Mevlevilik kültürünün de hem tasavvufi hem de kültür hayatına önemli hizmetler yaptığını anlattı. Anadolu insanına zengin bir kültürel miras bırakan Mevleviliği yaşatmak için büyük gayret içerisinde olduklarını söyledi.

98 yıl aradan sonra Bursa’da icra ediliyor

Başkan Aktaş, “Bu çerçevede Mevlana Hazretleri’nin vuslatının 750. yıl dönümü olan 2023 yılı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Mevlana Yılı’ ilan edildi. Bursa Mevlevihanesi’nin yeniden inşasının bu önemli yıla denk gelmesi de bizleri ayrıca mutlu etti. 98 yıl aradan sonra Bursa’da icra edilenŞeb-i Arus törenlerinin heyecanını yaşıyoruz. Hazreti Mevlana, ilim, irfan ve hikmetle yoğurduğu mesnevisiyle Anadolu mayasının oluşmasında, millet olma şuurunun yerleşmesinde büyük katkılar sağladı. 750. vuslat yıldönümünde Hazreti Mevlana’yı rahmet ve hürmetle yâd ediyorum. Onların fikirlerinin ve eserlerinin bizlere ilham kaynağı olmasını diliyorum” dedi.

eb3_b6af178a979df95f1cf62156f2f37f33.jpg

Bahadır Yenişehirlioğlu Mesneviden kıssalar okudu

Konuşmaların ardından Başkan Aktaş tarafından AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’na günün anısına Bursa Mevlevihanesi’nin orijinal halinin nakşedildiği ipek tablo hediye edildi. Ardından Semahaneye geçildi. Mesneviden kıssalar okuyarak bazı beyitlerin açıklamasını yapan Yenişehirlioğlu, “Bursa Mevlevihanesi'nin restore edilerek yeniden ayağa kaldırılması gerçekten çok anlamlı ve değerli. 98 yıl sonra tekrar bir ayinin icra edilecek olması çok anlamlı. Bu, Bursa'mız için inanılmaz bir faaliyet. Hem manevi, hem kültür hayatımız hem de ruhi mecramız açısından son derece önemli, anlamlı. Emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim” diye konuştu.

Program daha sonra sema mukabelesiyle devam etti. Program kapsamında ‘Mevlevilik yolunda 18 hizmet’ ve ‘Mesnevi’den 18 Beyit’ adlı sergiler de ziyaretçilerin izlenimine sunuldu.

Başkan Alinur Aktaş BUSMEK'i ziyaret etti

Turizm sektöründe istihdama katkı sağlamak amacıyla BUSMEK bünyesinde düzenlenen iş garantili ön büro personeli, servis personeli ve kat hizmetleri personeli eğitimlerini ziyaret eden Başkan Alinur Aktaş, istihdam odaklı eğitimlerle ihtiyaç duyulan alanlarda kalifiye eleman yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

stihdam7-1_5108e34192556303ef5ae1b0497e2700.jpg

Halen 13 ilçedeki 25 farklı mekânda 541 farklı branşta yılda yaklaşık 20 bin kursiyerin eğitim aldığı dev bir kuruma dönüşen BUSMEK, istihdam garantili kurslarla da bireyleri iş yaşamına kazandırıyor. Büyükşehir Belediyesi, Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği, BUSMEK ve BİKO iş birliği ile iş garantili ön büro personeli, servis personeli ve kat hizmetleri personeli kursları Yeni Karaman Mesleki Eğitim Merkezi’nde başladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da beraberindeki GÜMTOB Başkanı Buğra Artıç ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Yeni Karaman Kurs Merkezi’nde otelcilik sektörüne adım atmaya hazırlanan kursiyerleri ziyaret etti.

İstihdam odaklı eleman yetiştiriyoruz

Standart belediyeciliğin dışında istihdama ve şehir ekonomisine katkı sağlayacak konulara da önemle eğildiklerini ifade eden Başkan Alinur Aktaş, farklı sektörlerde ihtiyaç duyulan kalifiye eleman yetiştirmenin gayreti içerisinde olduklarını vurguladı. BİKO aracılığıyla iş arayanlarla işverenleri buluşturduklarını hatırlatan Başkan Aktaş, “BUSMEK ve BİKO aracılığıyla gençlerimizin yeni iş imkânına kavuşmaları için büyük bir gayret içerisindeyiz. 17 ilçemizde farklı branşlardaki eğitimlerle iş gücüne ihtiyaç duyan alanlarda katkı sunmaya devam ediyoruz. İstihdam odaklı eğitimlerimizle ihtiyaç duyulan alanlarda kalifiye eleman yetiştirmek için kurslar düzenliyor, iş arayanlarla işverenleri buluşturmaya gayret ediyoruz. Bu manada BİKO, GÜMTOB ve BUSMEK işbirliği içerisinde iş garantili eğitimlerimize başladık. Otelcilik sektöründe ihtiyaç duyulan ön büro personeli, servis personeli, kat hizmetleri personeli alanlarındaki iş garantili eğitimlerimiz hafta içi 09:00 - 16:00 saat arasında BUSMEK Yeni Karaman Mesleki Eğitim Merkezi’nde veriliyor. Eğitimlerin uygulama kısmı ise anlaşmalı otellerde gerçekleştirilecek. Ekonomiye, istihdama, esnafa dokunan hizmetleri öncelemek bizim ana görevlerimizden bir tanesi. İşbirliği içerisinde şehrimize yeni meslek sahibi, sertifikalı, altyapı geliştirebilecek personel kazandırma noktasında hazırız” diye konuştu.

Sektör adına önemli bir çalışma

Pandemi sonrası turizm sektöründe ciddi istihdam probleminin olduğunu vurgulayan GÜMTOB Başkanı Buğra Artıç ise Başkan Aktaş’a desteklerinden dolayı teşekkür etti. Yapılan kursun sektör için büyük önem taşıdığını belirten Artıç, “BUSMEK ve BİKO ile beraber bir program organize ettik. Ön büro, servis ve kat hizmetleri departmanında sınıflar açtık. Sektörümüz için son derece önemli bir çalışmaydı bu. Sektörümüz için gerçekten can suyu denilebilecek nitelikte önemli bir proje” dedi.

Başkan Aktaş hünerlerini sergiledi

Program sonunda eğitim sınıflarını gezen Başkan Alinur Aktaş, önlük giyerek mutfaktaki hünerlerini sergiledi. Kursiyerlerle birlikte el yapımı makarna ve yaş pasta yapan Başkan Aktaş, daha sonra yaptığı ürünleri kursiyerlere ikram etti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme