8 aylık dış ticaret verilerini açıkladı
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), tarım, gıda ve içecek sektöründe yılın ilk 8 ayına ait dış ticaret verilerini açıkladı.
TGDF Dijital Veri Paneli'ne göre, Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü, bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,68 artışla 16,48 milyar dolarlık ihracat ve yüzde 12,65 artışla 15,54 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.
İhracat 2 milyar 60 milyon dolara ulaştı
Aylık bazda ise Ağustos 2023'te ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,01 artışla 2 milyar 60 milyon dolar, ithalat ise yüzde 22,52 azalışla 1 milyar 410 milyon dolara geriledi. Ağustos ayında, buğday ithalatı yüzde 31,4 artarken, soya fasulyesi ithalatı yüzde 20,4 düştü.
Ayrıca, Ağustos ayında sığır ithalatı ve pirinç ithalatında büyük artış yaşandı. Bu ayda sığır ithalatı yüzde 771,4 ve pirinç ithalatı yüzde 1620,7 oranında artış gösterdi.
Tarım, gıda ve içecek sektöründe Dış Ticaret Dengesi, Ağustos ayında 940 milyon dolar fazla verdi. Ancak geçen yılın aynı ayına göre dış ticaret fazlası yüzde 51,62 oranında azaldı.
Yılın ilk 8 ayında birim ihracat değeri yüzde 1,03 artışla 1.204 dolar/ton olurken, ithalat birim değeri yüzde 12,26 düşüşle 611 dolar/ton olarak gerçekleşti.
İhracatta öne çıkan ürünler arasında un, rafine ayçiçeği yağı ve fındık içi yer aldı. İthalatta ise buğday, soya fasulyesi ve ham ayçiçeği yağı en fazla ithal edilen ürünlerdi.
En fazla ihracat yapan sektörler belli oldu
En fazla ihracat ve ithalat yapılan sektörler arasında şeker ve şekerli mamuller ile hayvan yemi öne çıktı.
İhracatı değer olarak en fazla artan sektörler makarna, şeker ve şekerli mamuller, bitkisel yağ, sebze ve tohumculuk sektörleri olurken, beyaz et, süt ve süt ürünleri, salça ve konserve, ambalajlı su ve canlı hayvan ticareti sektörleri en fazla düşüş yaşayan sektörlerdi.
İthalatı değer olarak en fazla artan sektörler ise un, canlı hayvan ticareti, pirinç değirmenciliği, bakliyat ve kakao ve çikolata sektörleri oldu. Hayvan yemi, şeker ve şekerli mamuller ile kurum meyve ve sebze sektörleri ise ithalatı en çok düşen sektörlerdi.
En fazla ihracat yapılan ülkeler belli oldu
Ülke bazında en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Irak, Almanya, Rusya, ABD ve İtalya yer aldı. İthalat açısından Rusya, Ukrayna, Brezilya, ABD ve Malezya öne çıktı.
Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı ilk 2 ülke sırasıyla Rusya ve Ukrayna oldu.
Türkiye'nin ihracatında un, dondurulmuş tavuk eti, kırmızı mercimek gibi ürünler öne çıkarken, ithalatta buğday, dane mısır, ham ayçiçeği gibi ürünler öne çıktı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.