8 askerin şehit düştüğü saldırıda korkunç ayrıntı
Gazetevatan Yazarı Murat Çelik bugünkü yazısında 8 askerin şehit düştüğü Siirt saldırısını yazdı. Saldırının nasıl gerçekleştirildiğine dair bilgiler veren Çelik, terör örgütü PKK'ya bağlı teröristler tarafından saldırıda kullanılan patlayacının boyutu ve patlatılma şekli ile ilgili korkunç bilgiler paylaştı.
Murat Çelik'in yazısında paylaştığı bilgiler şöyle;
PKK, EYP'lerinden (El Yapımı Patlayıcı) birini daha, önceki gün Siirt - Pervari karayolunda infilak ettirdi. 8 askerin şehit olduğu bu saldırıya uğrayan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde, TTZA kısaltmasıyla anılan Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçtı. Askeri aracın 'zırhlı' olması elbette mühim ama patlayıcının gücü, dolayısıyla yarattığı etki, hedefin özelliklerini ikinci planda bırakabiliyor. Bu son saldırıda olduğu gibi. Nasıl mı?.. Bu nasıl bir EYP? O zırhlı aracın boş ağırlığı 6 bin 300 kg. Yani 6 tonun üzerinde. İçindeki 8 personel ile birlikte, o anki ağırlığı yaklaşık 7 ton. EYP'nin ne denli güçlü olduğunu şuradan anlayabilirsiniz. 7 tonluk o araç, patlamanın etkisiyle yerden 4 metre yükselmiş ve bulunduğu noktadan tam 12 metre öteye uçmuş ! Düşünün... 800 metrelik kablo bağlantısı Gelen bilgilere göre; bu saldırıda kullanılan EYP, telsiz ya da cep telefonu düzenekli değil, kabloluydu. Bombaya, tam 800 metre uzunluğunda bir kablo bağlıydı ve teröristler bu mesafeden 'görerek' bastılar o kablonun ellerindeki ucunda yer alan butona. PKK'yı kablolu düzenek kullanmaya zorlayan ise bölgede kullanılan askeri araçlarda bulunan 'jammer'lar. Bu son saldırıya hedef olan zırhlı araçta jammer vardı. Gelen bilgi bu yönde. Yani bomba, kablo düzenekli olduğu için patlatılabildi. Jammer gerçeği PKK'nın EYP'lerinden zarar görmemek noktasında öncelikli mesele (yukarıda anlattığım gibi) saldırıya uğrayan aracın niteliklerinden ziyade, o bombanın 'patlamasına engel olacak' donanımın var olup olmadığı. Yani 'jammer'ların. 'Jammer', frekans karıştırıcı ya da sinyal bozucu elektronik cihazların genel adı. Çalıştırıldığında, belli bir alandaki telsiz ve cep telefonlarını kilitleyen jammerlar, PKK'nın EYP'leri patlatmasının da önüne geçebiliyor. Çünkü düzeneğine ya telsiz ya da cep telefonu bağlı olan o patlayıcılar; uzaktan, görerek, aynı frekansı kullanan bir başka telsizin mandallanması veya o cep telefonunun aranması yoluyla infilak ettiriliyor. Jammer çalıştırılarak bölgede 'kapatma' yapıldığında, işte o telsiz ya da telefonlar işlevsizleştirilmiş oluyor. Jammer (son saldırıda kullanılan gibi) kablolu ya da sensörlü EYP'ler için değil ama telsiz ya da cep telefonlu düzenekleri bloke etmekte kesinlikle etkili bir yöntem. Hatta tek çözüm.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.