7 yılda 2 milyon insan sigarayı bırakmak için başvurdu
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sigara, nargile gibi tütün ürünlerinin kullanımıyla mücadele için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, hem kişisel hem de toplum sağlığının korunması amacıyla çeşitli kanuni düzenlemelerle kullanım alanları ve satış yerlerine ilişkin sınırlamalar getirdi.
AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, uygulamaya giren programlar sonrasında dünya genelinde takdir kazanan Türkiye, yeni düzenlemelerle sigara kullanımını en aza düşürmek için "sigara bıraktırma hizmetleri"ni de güçlendirdi.
Bu kapsamda, 2010 yılında uygulamaya giren "ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı" ile tütünle mücadele çalışmalarının kapsamlı şekilde yürütülmesi ve kullanıcılara sigarayı bırakma yönündeki talepleri konusunda yardımcı olunmaya başlandı.
Bugün itibarıyla 175 operatörle 24 saat kesintisiz hizmet verilen ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nda günlük ortalama 6-7 bin gerçek çağrıya karşılık veriliyor. Öte yandan, burada 2015 yılından itibaren geliştirilen yeni yazılım aracılığıyla hem sigara bırakma poliklinikleri hem de ,"www.alo171.saglik.gov.tr" entegre çalışmaya başladı.
Bu kapsamda sigara bırakma polikliniğine müracaat eden hastaların kayıtları doğrudan ALO 171 sistemine de düşüyor ve hastalar 171 aracılığıyla yıl boyunca bir hafta, ilk altı ay ve ardından birinci yılın sonunda olmak üzere yıl içinde 6 kez, aranarak sigara kullanıp kullanmadığı takip ediliyor.
Sigara bırakmak için polikliniklere 2009'da 35 bin, 2010'da 120 bin, 2011'de 235 bin 558, 2012'de 325 bin 134, 2013'te 212 bin 80, 2014'te 226 bin 383, 2015'te 340 bin 92 ve 2016'da 378 bin 612 kişi başvurdu. Bu yılın ilk ayında ise başvuru sayısı 18 bin 311 olarak belirlendi.
Bu verilerle yaklaşık yedi yılda sayı toplam 1 milyon 891 bin 170 olarak tespit edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.