Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2430.13
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

500 YILLIK TARiH gün yüzüne çıkıyor

Kayseri Erciyes Üniversitesi, 20 milyon yıl önce denizlerle kaplı Osmanlı bölgesinin suyla yazılan 500 yıllık tarihini günyüzüne çıkaracak.
500 YILLIK TARiH gün yüzüne çıkıyor
07 Nisan 2013 00:00:00
Kayseri Erciyes Üniversitesi, 20 milyon yıl önce denizlerle kaplı Osmanlı bölgesinin suyla yazılan 500 yıllık tarihini günyüzüne çıkaracak.

KAYSERİ Erciyes Üniversitesi'nde bu amaçla ABD'den Sudan'a kadar çeşitli ülkelerden 130 bilimadamı, araştırmacı tarihçi ve askerlerin katılacağı, "Osmanlı Devleti'nde Nehirler ve Göller Sempozyumu" düzenlenecek.
Üniversitenin, 2013 Piri Reis Yılı dolayısıyla 2-3 Mayıs 2013 tarihlerinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarıyla birlikte düzenleyeceği sempozyuma katılanlar, Tuna Nehri'nden Lut Gölü'ne, Dicle ve Fırat'tan Kudüs'e uzanan yolculukta istihbarat, mühendislik, hukuk, tarım ve kültür savaşlarına şehitlik edecek.
Başbakanlık Osmanlı arşivleri ile Rusya, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Macaristan, Mısır ve Katar arşivlerinden getirilen belgelerle hazırlanan belgesel tadındaki sempozyumdan bazı ilginç konular ve başlıklar şöyle:
"Süveyş Kanalı'na alternatif güzergah arayışları ve Kudüsu2013Lut Gölüu2013Akabe Körfezi Kanalı projesi. 19. Yüzyılda Kudüs ve Beyrut'un Su Kaynakları: Yüzyıl boyunca yerli ve yabancı şahıs ve şirketlere verilen su imtiyazlarından bazı kesitler. Rus arşivlerinde bulunan, Tuna harekatı esnasında Rusların ele geçirdiği Kırlangıç, Kancabaş, Kadırga ve Kalyata tipi Türk gemilerinin çizimleri. Osmanlı Devleti'nin Lut Gölü'nde vapur işletme teşebbüsleri. Balkanlar'daki köprü arkeologları. Osmanlı'nın nehir ve göl kenarlarındaki sülüklerden tıbbu00ee ve iktisadi alanlarda yararlanması. Osmanlı'nın Konya Ovası'nı sulama fikri ve projeleri. Osmanlı Devleti'nin, nehirler ve göller üzerindeki ulaşım sistemleri. Osmanlı döneminde Van Gölü'nün ekonomik, siyasi ve askeri önemi. Sultan Abdülmecid'in Kızılırmak projesi. Evliya Çelebi'nin Dicle ve Fırat haritası. Müslüman kültüründe kutsal su kaynakları. Lut Gölü'nde vapur işletme teşebbüsleri. Osmanlı döneminde Van Gölü'nde hayat."