49 Rehine için MİT titiz çalışma yürüttü
20 Eylül 2014 10:53:00
IŞİD'in 11 Haziran'da kaçırdığı Musul Başkonsolosu ve 49 çalışanı, sabaha karşı Türkiye'ye getirildi. Rehineler için fidye ödenmedi.
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, 49 konsolosluk çalışanı 101 gün içinde 8 kez yer değiştirdi. Bu yer değiştirmeler hem MİT elemanları hem de uydu üzerinden adıma adım takip edildi. MİT'in personel ve ailelerinin nerede olduğundan hep haberi vardı.
HİÇBİR ÜLKEDEN YARDIM ALINMADI
Aynı kaynaklar, kurtarma operasyonu sadece Türkiye'nin gerçekleştirdiğinin ve hiçbir şekilde yardım alınmadığının altını çizdiler. Başka bir ülke ya da istihbarat kurumunun desteğini alınmadığına vurgu yapıldı.
FİDYE ÖDENMEDİ
Akıllardaki sorulardan biri de fidye meselesi. '49 kişi için IŞİD'e bir fidye ödendi mi?' sorusuna da yanıt veren güvenlik kaynakları, kesinlikle bir fidye pazarlığı olmadığını ve fidye ödenmediğini vurguladılar.
ÇATIŞMA YAŞANMADI
Rehinelerin IŞİD'in elinden alınması esnasında ve sonrasında hiçbir çatışmanın yaşanmadığı belirtildi.
SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ
Rehineler teslim alındıktan sonra çok geniş güvenlik önlemleri alındı. Irak'ta rehin alınmalarının ardından Suriye'ye geçirildiği bildirilen 49 rehine sabah Akçakale Sınır Kapısı'na giden Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, MİT Bölge Başkanı'nın da aralarında bulunduğu görevliler tarafından teslim alındı.
OPERASYON NASIL GERÇEKLEŞTİ
-Musul'da rehin alınanları kurtarma operasyonu MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığınca (DOP) tamamen "yerli bir operasyon" olarak yürütüldü.
-Musul'da rehin alınanlar, ilk günden beri Musul'da 8 ayrı adreste tutuldu, hareketlilik insansız hava araçları ve diğer unsurlarla sürekli takip edildi.
-Bugüne kadar 5-6 kez kurtarılma aşamasına geldi ancak bu girişimler bölgedeki savaş ortamı nedeniyle sonuca ulaşmadı, operasyon bugüne kaldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.