400 bin dosyada uzlaştırmaya gidilecek
"Uzlaştırmanın" dava şartı haline getirilip, kapsamının genişletilmesinin ardından, bu yolla yılda 400 bin dosyanın mahkemeye intikal etmeden çözüme kavuşturulması hedefleniyor.
AA muhabirinin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un TBMM'de kabul edilerek yasalaşmasının ardından uzlaştırmada yeni dönem başladı.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü kapsamında uzlaştırmaya ilişkin çalışmalar da yapmak üzere Cezada Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı kuruldu.
Öte yandan uzlaştırma kapsamında tüm cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde uzlaştırma büroları kurulacak.
"Uzlaştırmanın" dava şartı haline getirilmesiyle, şüpheli hakkında kamu davası açılması için yeterli şüphenin bulunması halinde, dosya ilk olarak uzlaştırma bürosuna gönderilecek.
Büro tarafından görevlendirilen eğitimli uzlaştırmacılar, taraflarla irtibata geçerek uzlaştırma teklifi ve işlemlerini gerçekleştirecek. Uzlaştırmacı, uzlaştırma sonucu düzenleyeceği raporu büroya iletecek.
Yeni düzenlemeye göre cumhuriyet savcısı ile kolluk görevlisi uzlaşma teklifinde bulunmayacak.
CMK'nın 253'üncü maddesinde yapılan düzenlemeyle avukatlar ve hukuk öğrenimi görmüş kişiler uzlaştırmacı olabilecek. Uzlaştırmacılar, eğitimin ardından yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde göreve başlayabilecek.
Kamu davası açıldıktan sonra da kovuşturma konusu suçun uzlaştırma kapsamında olduğunun anlaşılması halinde de uzlaştırma işlemlerinin yerine getirilmesi için dosya, uzlaştırma bürosuna gönderilecek.
400 bin dosyada uzlaştırmaya gidilecekŞikayete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın uzlaştırma yoluna gidilebilecek suçların kapsamının genişletilmesiyle tehdit, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, kişilerin huzur ve sükununu bozma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarının yanı sıra kasten ve taksirle yaralama, konut dokunulmazlığının ihlali, hırsızlık ve dolandırıcılık suçlarında uzlaşma yoluna gidilebilecek.
Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olmayan suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda ise uzlaşma yoluna gidilemeyecek.
Düzenlemelerle etkinliği artırılan uzlaştırma kapsamında yılda 400 bin dosyanın mahkemelere intikal etmeden bu yolla çözüme kavuşturulması, soruşturma dosyalarının davaya dönüşmeden çözülmesiyle yargıdaki iş yükünün azaltılması amaçlanıyor.
Cezada alternatif çözümler arasında yer alan uzlaştırma ile cumhuriyet savcısı ve hakimlerin nitelikli dosyalara daha fazla vakit ayırabilmelerinin sağlanması planlanıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.