Dolar (USD)
34.74
Euro (EUR)
36.63
Gram Altın
2956.65
BIST 100
9886.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

40 yılık gazımız yeraltında!

Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD) Başkanı İsmail Bahtiyar, Türkiye'nin üretilebilir kaya gazı rezervini 1,8 trilyon metreküp olarak öngördüklerini belirterek, 'Yıllık tüketimimizin 45 milyar metreküp olduğunu düşünürsek, Türkiye'nin 40 yıllık tüketimini karşılayabilecek bir potansiyel var' dedi.
40 yılık gazımız yeraltında!
06 Mart 2013 07:01:00
Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD) Başkanı İsmail Bahtiyar, Türkiye'nin üretilebilir kaya gazı rezervini 1,8 trilyon metreküp olarak öngördüklerini belirterek, 'Yıllık tüketimimizin 45 milyar metreküp olduğunu düşünürsek, Türkiye'nin 40 yıllık tüketimini karşılayabilecek bir potansiyel var' dedi.

Bahtiyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda kaya gazı olarak bilinen şeyl gazının petrol sektöründe ankonvansiyonel bir kaynak olarak ifade edildiğini belirtti. Kaya gazının doğalgaza alternatif olmadığını, her ikisinin de doğalgaz niteliğinde olduğunu kaydeden Bahtiyar,ABD'de çok eski tarihlerden beri kaya gazı üretim çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Eski dönemlerde doğalgaz tüketiminin fazla olmaması nedeniyle bu çalışmaların yavaş seyrettiğine dikkati çeken Bahtiyar, doğalgaz ihtiyacının artmasıyla ABD'nin de kayagazı üretim faaliyetlerine hız verdiğini kaydetti. Bu çalışmalar sonucunda ABD'nin 2011 yılında 241 milyar metreküp civarında kayagazı üretimi gerçekleştirdiğine dikkati çeken Bahtiyar, "Bunlar çok ciddi rakamlar. Şu anda bu rakam ABD'nin 2011 yılındaki doğalgaz üretiminin yüzde 30'una tekabül ediyor" dedi. Bahtiyar, Türkiye'nin mevcut yıllık doğalgaz tüketiminin de 45 milyar metreküp seviyelerinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Ülkemizde bu konuda ciddi potansiyel var. Hem böyle bir kaynakla ülkenin ihtiyacını karşılıyorsunuz hem de mali yönden katkı sağlıyorsunuz. Türkiye'de bizim hesaplarımıza göre, Güneydoğu Anadolu'da, Trakya'da çok yoğun kaynak var. Alınabilir doğalgaz rezervini 1,8 trilyon metreküp olarak öngörüyoruz. Başka bir ifadeyle, yıllık tüketimimiz 45 milyar metreküp olduğunu düşünürsek, Türkiye'nin 40 yıllık tüketimini karşılayabilecek bir potansiyel var. Bu sadece Trakya ve Güneydoğu'daki veriler. Bugün Doğu Anadolu'da, Ankara ve çevresinde, Toroslar'da, Karadeniz'in bazı alanlarında da ciddi potansiyellerimiz olduğunu düşünüyoruz. Bunlar henüz günyüzüne çıkarılmamış kaynaklar. Bunun araştırılması çok önemli."

"Doğalgaz fiyatları ucuzlar"

ABD'de gerçekleştirilen kaya gazı üretimiyle birlikte, doğalgaz tüketim fiyatlarının düştüğünü anlatan TPJD Başkanı Bahtiyar, Türkiye'de tüketicilerin ABD'dekinden 4-5 katı daha pahalıya doğalgaz tükettiğini kaydetti. Bahtiyar, "Kaya gazına gereken önem verilir, yerli kaynaklardan üretim yapılabilirse doğalgaz o kadar ucuzlar" dedi. Türkiye'de yatırımcıyı koruyan bir Petrol Yasası olduğunu da ifade eden Bahtiyar, söz konusu yasanın yatırımcı lehine risk-kar dengesini çok iyi koruduğunu vurguladı. Kaya gazının doğalgazdan farklı bir şey olmadığını, tek farkın doğalgaz veya petrolün kaynağında değil, kaynağından göç etmiş gözenekli kayaçlarda üretilmesi olduğunu ifade eden Bahtiyar, "Sektörde pazar hazır. İç boru hattımız da çok güzel. Üretici bulduğu doğalgazı çok düşük bir işletme maliyetiyle tüketiciye sunabilir" diye konuştu. Geleneksel yöntemlerle bir kuyunun ortalama 2-3 milyon dolara açıldığını anlatan Bahtiyar, kaya gazı üretim sürecinin ise buna göre daha maliyetli olduğunu, fakat bugünkü petrol ve doğalgaz fiyatlarının bu maliyetleri çok rahat şekilde ekonomik hale getirebileceğine işaret etti. Bahtiyar, Türkiye'nin yerli kaynaklarından maksimum ölçüde faydalanması gerektiğini belirterek, "Dünyada kolay petrol veya doğalgaz kalmadı. Dünyanın her yerinde rekabet had safhalarda" dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin