32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı
Tüm Fuarcılık Yapım (TÜYAP) tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na, kitapseverlerin yoğun ilgisi devam ediyor.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve ana teması "Tarih: Geçmişteki Gelecek" olarak belirlenen fuarın 6. gününde de çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Fuarda, kitapseverlerin ilgilisini çeken birbirinden farklı sergiler de bulunuyor. 4 numaralı salonda sergilenen "Hasretin İki Yakası-Mübadil Aile Öyküleri" isimli sergi, Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından düzenleniyor. Sergi, Türkiye'den Yunanistan'a ve Yunanistan'dan Türkiye'ye göç eden mübadillerin göç öykülerinin özetlerinden ve aile albümlerindeki fotoğraflardan oluşuyor.
10 yıldan beri faaliyet gösterdiklerini anlatan Vakıf üyesi Süleyman Mazlum, mübadeleyi yaşayan ailelerinin öykülerini unutturmamak istediklerini belirterek, "Bu mübadeleyi yaşamış olan ailelerin öykülerini topladık. Onlardan kalan resimler, anılar, hatıralar... Bu sergide de yaklaşık 150 ailesinin öyküsü var. Bu acıların bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Bu acılar bir daha çekilmesin, hatıralar unutulmasın diye de sergiyi açtık" ifadelerini kullandı.
- "İşgalden Kurtuluşa İstanbul"
5 numaralı salonda sergilenen "İşgalden Kurtuluşa İstanbul" isimli fotoğraf sergisi de İngiliz ve Fransız işgalciler tarafından çekilen fotoğraflar ve saklanan belgelerden oluşuyor.
"İşgalden Kurtuluşa İstanbul" isimli bir kitap ve sergi çalışmasına imza atan tarih araştırmacısı Atilla Oral, sergide 300'e yakın eserin işgal yıllarında yaşananları yüzlerce belge ve fotoğrafla aydınlattığını söyledi.
Oral, serginin en çok öğrenciler tarafından ilgi çektiğini anlatarak, "25 yıldan beri işgal ve Kurtuluş Savaşıyla ilgili fotoğraf topluyorum. İstanbul'un işgalden kurtuluşunun 90. yılı nedeniyle de toplanan fotoğrafları kitaplaştırdım. Kitapta yaklaşık bin 500 fotoğraf ve çeşitli belgeler bulunuyor" dedi.
- "Geçmiş Günü Elerken: Tarih Kıymet Hükmü Demektir"
Üst kat fuaye alanında bulunan, "Geçmiş Günü Elerken: Tarih Kıymet Hükmü Demektir" isimli sergide Büyük Doğu Yayınları tarafından düzenleniyor.
Sergi, Cumhuriyet döneminin uzun soluklu yayınlarından biri olan ve toplumun dertlerini kendine mesele edinmiş; fikir, sanat, tarih ve siyaset ağırlıklı bir yayın politikası yürüten Büyük Doğu Dergisi'nin uzak ve yakın geçmişe dair tespit ve kıymet hükümlerini barındıran bazı kapak ve iç sayfalarda yer alan bilgi ve belgelerden oluşuyor.
- "Piri Reis: 500 Yaşında"
Üst kat fuaye alanında bulunan diğer bir sergi ise, "Piri Reis: 500 Yaşında" ismini taşıyor. UNESCO tarafından 2013 yılı, Piri Reis'in 1513 tarihli dünya haritasının 500. yılı olarak kutlama ve anma programına alınması kapsamında açılan sergide, Piri Reis'in dünya haritalarını çizerken yararlanmış olabileceği, kendi döneminden önce çizilmiş dünya haritalarının yanı sıra yaklaşık 500 yıl önce kaleme aldığı Kitab-ı Bahriye'den özenle seçilmiş haritalar yer alıyor.
Serginin bir bölümünde ise Piri Reis'in hem 1513 hem de 1528 tarihli ünlü dünya haritalarının şifreleri, ayrıntılı incelemelerle veriliyor.
- "James Robertson'ın Objektifinden 19. Yüzyıl İstanbul'u"
10 ve 12 numaralı salona geçiş güzergahında bulunan "James Robertson'ın Objektifinden 19. Yüzyıl İstanbul'u" fotoğraf sergisi de 1840'lı yıllarda İstanbul'a gelen James Robertson'un o dönem çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Siuna ve İnan Kıraç Vakfı'nın arşivinden alınan serginin küratörlüğünü Fahri Aral, tasarımını ise Sadık Karamustafa üstlendi.
5 serginin yer aldığı fuar, 10 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.
KAYNAK: HABERLER.COM
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.