Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​3 bin genç pandemide kitap okuyup tahlil etti

Lise ve üniversite öğrencileri, pandemi döneminde okudukları kitapları dijital platformlarda tahlil etti. Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından Dijital Tahlil projesi çerçevesinde hayata geçirilen çalışmaya 3 bin öğrenci katıldı. 276 farklı kitap okunan çalışmada, 500'den fazla tahlil gerçekleştirildi.
​3 bin genç pandemide kitap okuyup tahlil etti
06 Mart 2021 14:56:26
Lise ve üniversite öğrencileri, pandemi döneminde okudukları kitapları dijital platformlarda tahlil etti. Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından Dijital Tahlil projesi çerçevesinde hayata geçirilen çalışmaya 3 bin öğrenci katıldı. 276 farklı kitap okunan çalışmada, 500'den fazla tahlil gerçekleştirildi.

Pandemi dönemi; eğitim, iş hayatı ve günlük hayat pratiklerini büyük oranda değiştirdi. Eğitim ve gençlik alanında çalışan sivil toplum kuruluşları da bu döneme uygun çalışmalar geliştirdi. Bunlardan bir örneği TÜGVA’nın Dijital Tahlil projesi oldu. Türkiye genelinden gençlerin katılımıyla 21 Kasım 2020 ile 5 Mart 2021 tarihleri arasında yapılan çalışma, final programıyla tamamlandı. Online gerçekleştirilen final programına TÜGVA Genel Başkanı Enes Eminoğlu, Başkan Yardımcısı Beytullah Çiçen ve Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan katıldı.

da3044f3-553c-44df-8545-c09ea3c28d6f_d1d4629c44bc25adc4dec62e2232d64b.jpg

Hepinizi takdir ediyorum

Proje Koordinatörü Fatih Yıldız moderatörlüğünde düzenlenen programda konuşan TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, salgının bir çok şeyin tadını kaçırdığı bir dönemde yapılan çalışmanın çok önemli olduğunu belirtti. Kitap tahlilinin arkadaş ortamında çayını yudumlarken, kıymetli insanlarla bir araya gelinerek, doğrudan kitapların yazarıyla buluşularak yapılan bir çalışma olduğunu kaydeden Erdoğan, “İşin keyfinin bu kadar kaçtığı, bilgisayar başında bu işlerin yapıldığı ortamda dahi sizler bu tahlil çalışmasına katıldınız. Binlerce arkadaşımız onlarca kitap okudu, fikir teatisinde bulundu. Hepinizi takdir ediyorum” dedi.

Fikir yarıştırmaya ihtiyacımız var

Gençlere hitaben, “Düşünmeye, konuşmaya, birbirimizle fikir yarıştırmaya, fikri olanların öne çıkıp fikirlerini seslendirmesine ihtiyacımız var” diyen Bilal Erdoğan, dünyanın birçok bunalımla karşı karşıya olduğunu, salgınla beraber dünya milletlerinin toplumsal hastalıkları ve arızalarının da ortaya çıktığını söyledi. Ülkeler arasındaki rekabetin ekonomik nedenlerle çıkan dünya savaşları öncesindeki boyutlara ulaştığını kaydeden Erdoğan, “Bugün bu rekabet, aşı krizinden dolayı ortaya çıkmış oldu” dedi. Batı medeniyetinin üzerinde ittifak ettiği sistemin barışı tesis edecek bir çözüm getiremediğini belirten Erdoğan, “Dünya içinden çıkamayacak düzeyde sorunlarla boğuşuyor. Bugün nasıl bir dünya sistemi olmalı ki dünyanın sorunlarına insanlık çözüm üretsin? Biz Türkiye olarak bu noktada stratejik bir konumda bulunuyoruz. Çünkü biz büyük ve köklü bir millet bakiyesiyiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanımız çıtayı koydu

Gençlere, “Benim sizden okuyan, fikreden, bir araya gelip bunları paylaşan kardeşlerim olarak bir ricam olacak” diye seslenen Bilal Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanımız çıtayı bizler için bir yere koyuyor. Bu milletin ve ümmetin menfaatleri noktasında dik durmak, duruş göstermek, Amerika şöyle demiş, Avrupa böyle demiş çekinmeden adımları atmaya çalışmak. Bu milletin ali menfaatlerini korumak, ümmet fikrinin güçlenmesi için adımlar atmak” ifadelerini kullandı. Bu duruşun Tayyip Erdoğan’la bitmemesi gerektiğini kaydeden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizler 25 yaşındasınız, hayatınızın geri kalan 50 yılında bu duruşa sahip çıkmanız lazım. Dün Adnan Menderes ve Erbakan hocamız bir duruş sergilemişti, Tayyip Erdoğan ileri taşıdı. Siz de 25 yıl sonra daha ileriye taşımalısınız.”

İddianızı küçültmeyin

Birileri karamsarlık pompalamaya çalışsa da bugün dünden çok daha güçlü bir gençliğin yetiştiğini ifade eden Erdoğan, “Eskiden bu kitap tahlillerini yapan 50-100 kişi zor bulunurken bugün 2 binin üzerinde kardeşimiz kitap tahlilleri yapıyorsa bugün gençliğin daha iyi bir yerde olduğuna başka ispata gerek olmayacağını düşünüyorum” dedi. Gençlere, “Siz, kendinizin bilincinde olun, iddianızı küçültmeyin. Siz, büyük iddialarla büyük işler yapacaksınız” diye seslenen Erdoğan, okuyan, tartışan, konuşan, fikreden ve fikirlerini paylaşan gençlik oldukça milletin ve ümmetin çok daha büyük işlere imza atacağını söyledi.

Tahlil halkaları devam edecek

onuşmasına, “Ayasofya’dan selamlar” diye başlayan Genel Başkanı Enes Eminoğlu da, 2020 yılının en güzel hadisesinin Ayasofya’nın cami olarak yeniden açılması olduğunu belirterek, bu sebeple her programda bu mottoyu kullandıklarını aktardı. Pandemi sürecinde daha önce fiziki olarak yaptıkları kitap tahlili projesini diğer programlarla beraber dijitale taşıdıklarını belirten Eminoğlu, “Dijital Tahlil Projesi, çok anlamlı ve çok geniş katılımlı bir çalışma oldu. Gençlerimizin entelektüel birikimi için önemli olan bu projeyi önümüzdeki yıllarda daha geniş katılımla, farklı platformlarda devam ettirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Sezai Karakoç, Necip Fazıl Kısakürek, Kadir Mısıroğlu...

Lise ve üniversite öğrencilerinin dijital platformda kitap tahlilleri yaparak ilmî ve fikrî alanda kendilerini geliştirmesi amaçlanan programda, Sezai Karakoç, Necip Fazıl Kısakürek, Kadir Mısıroğlu gibi yazarların tasavvuf, dijitalleşme, sosyal psikoloji, şehir ve medeniyet gibi konuları içeren kitapları, 106 farklı grupta toplam 3 bin öğrencinin katılımıyla tahlil edildi. Türkiye’nin tüm illerinin yanı sıra yurtdışından da katılım sağlanan programda gençler farklı yazarlara ait 276 kitap okudu, 500’den fazla tahlil gerçekleştirdi. Projeye dahil olan bir katılımcı program boyunca; 2 saat oryantasyon, 12 saat tahlil, 4 saat söyleşi, 6 saat konferans ve 2 saat kapanış programı olmak üzere toplam 26 saat online eğitime dahil oldu. Ayrıca Nevzat Tarhan, Mustafa Armağan, Ümit Meriç gibi isimlerin katılımı ile 64 farklı program tertip edildi.